В “Икономика и общество Макс Вебер пише, че “бюрокрацията по

...
В “Икономика и общество Макс Вебер пише, че “бюрокрацията по
Коментари Харесай

Как европарламентът се държи в неведение за EIOPA*

В “Икономика и общество ” Макс Вебер написа, че “бюрокрацията по натурален път приветства едва осведомен и затова безпомощен парламент, най-малко дотолкоз, доколкото незнанието по някакъв метод съответствува с ползите на същата тази администрация ”. Това отбелязва в за еureporter.co Дик Рош, някогашен министър по европейските въпроси и околната среда на Ирландия. През по-голямата част от годината, дейностите на Европейската комисия (ЕК) и Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) демонстрират, че 100 години след тяхното печатане, възгледите на Вебер през днешния ден не престават да са толкоз настоящи, колкото са били, когато са написани.

Оферта, която не може да откажете


През 2019 година най-големият румънски осигурител в сегмента на застраховка “Гражданска отговорност на автомобилистите ” - Сити Иншурънс, изпитва финансови усложнения. Румънският орган за финансов контрол ASF се обръща към Евроинс Румъния, част от една от огромните самостоятелни групи в бранша в Централна и Източна Европа - Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ), с искане да придобие Сити Иншурънс. Преценявайки, че Сити Иншурънс е в положение на банкрут, Евроинс дава отговор с “Не! ”.

Отказът е последван от дългогодишна акция на ASF против Евроинс Румъния. Регулаторът стартира да преглежда детайлно счетоводните документи на компанията, слага я под краткотрайна администрация с мотив “качеството ” на членовете на нейния ръб, постанова серия от наказания като общият размер на санкциите надвишава 3.2 млн. евро и показва угриженост за презастрахователни контракти, които преди не са били обсъждани като проблематични.

На 2 февруари 2023 година ASF поразява Евроинс с “ядрена бомба ”. Румънският регулатор изготвя отчет, в който се твърди, че компанията има “недостиг от 400 млн. евро във връзка с финансовото условие за кредитоспособност, както и недостиг от 320 млн. евро във връзка с минималното финансово условие ”. Тези констатации се разминават изцяло с оценката на регулатора в нейните предходни отчети за Евроинс.

ЕИГ се свързва с EIOPA и показва опасения във връзка с дейностите на ASF, като желае изключително съвещание на надзорната гилдия на европейския орган и предлага самостоятелен външен обзор на балансите на румънското й сдружение, който да бъде осъществен от интернационален екип от водещи актюери и счетоводни специалисти, под надзора на EIOPA, румънския и българския регулатор.

Българската Комисия за финансов контрол (КФН), която е способният контролен орган за Евроинс Иншурънс Груп, също се свързва с EIOPA. КФН показва угриженост за дейностите на румънския регулатор и удостоверява позитивното финансово положение на ЕИГ. EIOPA отхвърля тези опасения с претекста, че румънският регулатор може самичък да вземе решение за основано в Румъния застрахователно сдружение.

В отговор на оферти от ЕИГ метод за Eвроинс Румъния, EIOPA показва, че ще направи лична оценка на отчета на ASF и подценява настояването за самостоятелен външен одит. EIOPA изключва Евроинс Румъния и ЕИГ от процеса на правенето на тази оценка. За съпоставяне, румънският регулатор е изцяло зает и включен в него.

Еврохолд България АД - компанията-собственик на ЕИГ, чийто акции се търгуват на фондовите тържища във Варшава и София, реагира бурно. Тя упреква “служители от висшия и междинния мениджмънт ” в румънския регулатор и “лица, които провокират рецесията с румънския осигурител Сити Иншурънс, в осъществяване на проведена офанзива против Евроинс Румъния, като характеризира дейностите им като “опит за враждебно придобиване ” на румънското поделение на Евроинс.

Ангажирането на Европейската банка за възобновяване и развиване

Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР) също се включва в развиването на проблема. Банката става акционер в Евроинс Иншурънс Груп след колапса на Сити Иншурънс. Целта на нейната инвестиция от 30 млн. евро в групата е “стабилизирането на застрахователния бранш и в същото време обезпечаване на комфорт за клиенти, регулатори и снабдители ”.

Европейска банка за възстановяване и развитие слага под подозрение изказванията на ASF за Евроинс Румъния. Тя акцентира, че предходните отчети на румънския регулатор са удостоверили финансовата позиция на компанията и оспорва констатацията на ASF за презастрахователните контракти на застрахователя. Банката акцентира, че в случай че е съществувал проблем с ликвидността или е бил нужен спомагателен капитал, е могло да се подхващат коригиращи дейности за разрешаване на двата казуса.

На 14 март, българският регулатор още веднъж влиза в разногласието, като удостоверява и утвърждава презастрахователния контракт на Евроинс Румъния. Това удостоверение също е отхвърлено от ASF и EIOPA. Европейският орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване още веднъж подхожда тесногръдо-чиновнически и афишира, че единственият контролен орган, който може да се произнася по тематиката, е ASF, без значение от доказателствата, които слагат под подозрение позицията на румънския регулатор.

В опит да внесе обективност по случая, Европейска банка за възстановяване и развитие назначава водеща в света актюерска счетоводна компания, която да извърши самостоятелна оценка на Евроинс Румъния. Европейска банка за възстановяване и развитие желае от ASF и румънското Министерство на финансите да се въздържат от всевъзможни дейности до 31 март, когато би трябвало да е подготвена експертната актюерска оценка. И това искане е подценено.

ASF работи, след което запява друга ария

На 17 март 2023 година ASF афишира, че е взела решение „ да отдръпна разрешителното за активност на Евроинс Румъния “ и стартира процедура по неплатежоспособност.

Доста удивително, на идващия ден ASF трансформира позицията си. Говорител на ASF изяснява, че регулаторът лишава лиценза на Евроинс Румъния не „ въз основата “ на това, че компанията банкрутира заради стопански аргументи, а по-скоро „ като мярка, предопределена да глоби държание “.

Промяната в причините на ASF, с които работи против Евроинс Румъния, е добре обмислен ход със доста влияние. Ако ASF беше траяла с изказванията за финансова некомпетентност, които бяха в основата на първичния й план, Евроинс щеше да разполага с 30 дни, с цел да изготви възстановителен проект, и с 60 дни, с цел да го приложи. С смяната на основата, върху която подхваща своите дейности, ASF, с негласната поддръжка на EIOPA, на процедура лишава Евроинс и ЕИГ от тази опция.

Действията на ASF от 18 март, които опонират на условията на европейската инструкция “Платежоспособност II ”, са подценени от EIOPA.

Двойните стандарти и тайнствеността на EIOPA

Отхвърляйки предлагането за самостоятелен външен обзор на положението на Евроинс Румъния, EIOPA взема решение да извърши лична инспекция на изказванията на ASF от 2 февруари. ЕИГ и Евроинс Румъния не са поканени да показват материали или да допринесат по какъвто и да било метод към инспекцията на EIOPA или последвалия отчет. За разлика от тях, ASF взе участие в подготовката на отчета. Подходът, общопризнат от EIOPA, значи, че ASF, в случай че не единствен арбитър по проблем, по който е страна, е деен член на журито. Това користолюбие не завършва и с завършването на отчета на европейския орган.

EIOPA подписва отчета си на 5 април, след което Евроинс желае достъп до него. Европейският орган отхвърля достъп с мотив, че наличието му е поверително. Като пълновръстен участник в съвещанието на 5 април, ASF има цялостен достъп до отчета, като не се бави да злоупотреби с този достъп. Минути след приключването на срещата на 5 април, в румънските медии се появяват елементи от отчета, които поддържат мнението на ASF. Изтичането на информация, приписвано на ASF, е последвано от обществен брифинг, на който шеф на румънския регулатор разяснява детайлности от същия този конфиденциален отчет. ЕИГ подава недоволство до EIOPA поради нарушената конфиденциалност на документа. Жалбата не стига до на никое място и остава без последици.

Макар да не дава отчета си на Евроинс, EIOPA позволява на ASF да го употребява в Апелативния съд в Букурещ, с цел да го употребява против ЕИГ по време на значимо правосъдно произвеждане, което накланя везните в интерес на румънския регулатор. ЕИГ не получава достъп до отчета и в средата на юни 2023 година, откакто производството по неплатежоспособност към този момент е в ход.

Уклончивостта на еврокомисията

Европейската комисия също е извънредно уклончива по проблема с Евроинс. На поставените от депутати в европарламента въпроси по тематиката, Европейска комисия дава пренебрежителни и непълни отговори. Линковете, приложени към отговорите на парламентарните питания, водят до материали, които са или мощно редактирани, или " достъпът по тях е отхвърлен ".

Опасенията от дейностите на EIOPA и ASF, които българският регулаторен орган и Европейската банка за възобновяване и развиване показват пред Комисията, са отхвърлени. Най-странното е, че въпреки да се базира на отчета на EIOPA в отговорите на парламентарните питания, Европейска комисия признава, че отчетът " не е бил възложен на Комисията ", т.е. тя не е имала достъп до него и не го е виждала.

Позицията по дифолт, възприета от Комисията, е, че само ASF носи отговорност за " преценката дали Евроинс Румъния е платежоспособна ", като се подценява опцията анализът на ASF да е неправилен, привързан или и двете.

Доскоро, единствените обществено налични детайлности за констатациите в отчета на EIOPA по проблема бяха течовете на информация, за които се смяташе, че идват от ASF. През декември обаче, явно инцидентно, е оповестена връзка към нередактирана версия на отчета на Апелативния съвет на европейските надзорни органи, в записка под линия към отговор на парламентарно запитване. Параграф 12 от този отчет гласи: " Според отчета на EIOPA, Евроинс Румъния е имала дефицит според най-хубавата чиста оценка на активността по застраховка “Гражданска отговорност на автомобилистите ” към референтната дата 30 септември 2022 година Според EIOPA, дефицитът е в диапазона сред 550 млн. евро и 581 млн. евро ".

Тази " констатация " се разграничава фрапантно от заключенията на ASF в три отчета, оповестени преди февруари 2023 година, и даже от данните в отчета на ASF от 2 февруари 2023 година Тя е в несъгласие с мнението на българската Комисия за финансов контрол. Тя също по този начин се разграничава изцяло от заключенията в отчета, изтънчен от Европейска банка за възстановяване и развитие и направен от един от най-уважаваните застрахователни инспектори в света, в който се заключава, че Евроинс Румъния е платежоспособна, без дефицит на капитал и че от качествена позиция презастрахователните контракти на Евроинс Румъния дават отговор на условията на директивата “Платежоспособност II ” на Европейски Съюз за прекачване на риска.

Не е допустимо да се съпоставят тези толкоз разнообразни възгледи. Поради секретността на отчета на EIOPA обаче, нито Комисията, нито EIOPA вършат това.

Бездействието има последствия

При опита си да посредничи за намиране на решение в хода на развиването на проблема с Евроинс, Европейска банка за възстановяване и развитие предизвестява за евентуалните последствия от дейностите, планувани от румънския регулатор. Тези предизвестия са подценени с всички последици от бездействието. Милиони румънци губят застрахователното си покритие, румънското държавно управление е насила да одобри изключителни наредби за удължение периода на полиците, издадени от сдружение, чийто лиценз е лишен, румънският осигурителен гаранционен фонд евентуално ще се нуждае от " избавяне " от данъкоплатците, а Румъния е изправена пред правосъден иск за над 500 млн. евро поради унищожаването на Евроинс Румъния.

Неуспехът на EIOPA да посредничи за намиране на решение в хода на развиването на случая с Евроинс, както и очевидната му пристрастност в проблема, повдигат тревожни въпроси за един орган на Европейски Съюз.

Позицията на Европейска комисия по проблема с Евроинс опонира на логиката. Тя подценява предизвестията за протичащото се в Румъния и в продължение на месеци " прикрива " EIOPA. Странно е и разкритието, че еврокомисията не е виждала отчета на EIOPA.

При встъпването си в служба ръководителят фон дер Лайен даде обещание, че прозрачността ще бъде главен принцип на ръководената от нея еврокомисия: прозрачността обаче отсъства в огромна степен в метода на EIOPA и Европейска комисия по проблема с Евроинс.

*Публикация в eureporter.co на Дик Рош, някогашен министър по европейските въпроси (2002–2004, 2007–2008 и 2008–2011) и министър на околната среда (2004-2007) на Ирландия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР