В и около Рим не е необичайно да се забележат

...
В и около Рим не е необичайно да се забележат
Коментари Харесай

Диви и болни глигани тормозят Рим

В и към Рим не е извънредно да се виждат космати диви глигани да ровят из кофите за отпадък или да се скитат по улицата. И до момента в който жителите са се примирили и си съжителстват с тях, обстановката последователно се утежнява. Някои от животните в този момент носят заразна болест, а други нараняват хората, които живеят в непрекъснато разширяващия се град.

Италианското държавно управление възнамерява да унищожи популацията, откакто най-малко една дива свиня е дала позитивна проба за африканска чума в естествения резерват Insugherata тази седмица, а други две животни, открити в същия регион, евентуално също са позитивни, оповестява държавната новинарска телевизия Rai.

Болестта не заплашва хората. Това обаче не значи, че са в сигурност от италианските глигани – през последните месеци жителите оповестяват за голям брой случаи на нападателни набези против жители. В някои елементи на северен Рим пикниците навън към този момент са неразрешени, а някои квартали даже вкарват полицейски час, с цел да лимитират контакта сред свине и хора.

Случаите на заболяването в северозападните райони на Пиемонт и Лигурия по-рано тази година са първият път, в който управляващите откриват африканска чума у животни покрай италианската столица, оповестява Guardian.

Около 2,3 милиона диви прасета обикалят из страната, като към 20 000 са в региона на столицата. Докато африканската чума не може да се съобщи на хората, тя може да болести и убие свине във фермите, отглеждани за храна.

Силно заразният вирус се появява за първи път в Източна Африка при започване на XX век, след което се популяризира в Европа и Азия. Засега не е открит в Съединени американски щати. Избухванията могат да бъдат опустошителни за животновъдите, които или губят животните си поради самата болест, или би трябвало да заколят стадата си, с цел да спрат разпространяването. В Китай, най-голямата в света нация, произвеждаща свинско месо, фермерите убиват стотици милиони свине заради вирусното заболяване през 2018 и 2019 година.

Заразените животни имат висока температура, зачервяване или петна по кожата, диария и повръщане, кашлица, затруднено дишане и уязвимост, съгласно Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

„ Уважавам чувствителността на всички деятели за животните и околната среда, само че сме изправени пред изключителна обстановка и тя би трябвало да бъде адресирана с принадлежности за незабавни случаи “, споделя Андреа Коста, заместник-секретар по опазването на здравето на Италия.

Домашните свине произлизат от техните диви братовчеди, които са родом от Европа и Азия. Изследователите споделят, че популацията им е повишена през последните десетилетия заради високата репродуктивност на животните и неналичието на хищници, съчетано с изменението на климата, напъните за възобновяване на горите и намалелия лов.

Освен че съставляват опасност за животновъдите в страната, глиганите също плашат, а в някои случаи и атакуват сполучливо жителите. По-рано този месец няколко квартала в северната част на Рим постановат полицейски час 20:30 часа, откакто дива свиня бута жена на земята.

Марта Сантанджело излиза на открито да изхвърли боклука и да разноски кучето си към 23:00 часа, когато майка глиган със седем прасенца я атакува, оповестява Ромина Марсека от La Repubblica. Сантанджело се пробва да избяга от нападението, само че пада на земята и дивата свиня се качва на главата й. Случайни минувачи откарват италианката в болница, където лекарите третират леките й пострадвания.

Самоналоженият полицейски час има за цел да подсигурява, че други хора са в близост, с цел да оказват помощ по време на възможна последваща офанзива от глигани.

„ Този ​​път беше възрастен, само че какво ще стане, в случай че такова нещо се случи на дете? С такива зъби, да го ухапят на крайници е задоволително, с цел да се заплаши животът на човек”, споделя Франко Куранта, президент на квартална група, пред Валентина Лупия от La Repubblica.

Гладните глигани също са подготвени на доста опасности, с цел да се снабдят с храна. Миналата година видео, на което глиганите притискат в ъгъла жена, която излиза от магазин за хранителни артикули, се популяризира из интернет. След няколко секунди битка, дамата пуска чантите си и прасетата бягат с плячката.

„ Животните не могат да се въртят безотговорно из града, без никой да направи нещо “, пишат от Асоциацията за селска просвета на страницата си във Фейсбук, споделяйки видеото. Групата, чиито членове са от ловци до търсачи на трюфели, употребява видеото „ …Да желаяме неотложно да се задейства ефикасен проект за благополучието на всички жители. “
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР