В художествения свят на Пенев естетика и еротика се срещат

...
В художествения свят на Пенев естетика и еротика се срещат
Коментари Харесай

Владимир Пенев и Уроци по изкушения в Артистика

„ В художествения свят на Пенев хармония и еротика се срещат в грациозен синтез “

Проф. доктор Артур Маер

Владимир Пенев насочва вълнуваща и чувствена провокация към пловдивската аудитория с идната си галерия „ Уроци по изкушения “. Авторът ще показа подбрани картини от разнообразни цикли от своето творчество, само че еротичната тема ще бъде разгърната най-обширно. Откриването на изложбата ще бъде на 18.април 2023 от 18:30 до 19:30 часа в изложба Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

Иван Гранитски дефинира Владимир Пенев като едно от най-ярките имена на актуалната българска пластическа просвета и добавя, че „ няма да бъде пресилено, в случай че кажем, че дружно със своите другари и сътрудници Ивайло Мирчев и Николай Янакиев, Милко Божков и Свилен Блажев, Димитър Рашков и Димитър Чолаков той оформя самобитно направление или художествена школа, която обогатява търсенията на днешната пластическа традиция “.

За централната тематика на изложбата, а точно голото тяло със своята божествена сила създателят споделя, че движещата мощ за него не е изкушението към модела, а към това да се рисува голо тяло.

„ Една постройка, едно дърво, една човешка фигура имат собствен прикрит вътрешен заряд, своя логичност и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна действителност е повод в картините ми да се стремя към драматургична поредност, скрита фабулност, в случай че щеше – сюжетност. Целта на всичко е реализиране на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят. Външната прелест на голи тела, цветя, архитектурни пейзажи, са мотивът да изразя тези свои разбирания за живописта, които се пробвам да реализира посредством класическа рисунка, форма и пространство. “, споделя Владимир Пенев.

Владимир Пенев приключва Художествената академия в гр. София, компетентност Живопис, при проф. Светлин Русев през 1981 година.

През същата година е признат за член на СБХ. Участва в съвсем всички Общи художествени изложения в България, както и в редица представителни изложения на българското изкуство в чужбина: Москва, Виена, Токио, Амстердам и други Участник е в интернационалните пленери и симпозиуми.

От 1983 до през днешния ден Владимир Пенев е създател на над 30 независими изложения в България и чужбина – в Германия, Англия, Португалия, Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция.

Галерия Артистика ви кани на откриването на изложбата на 18.април от 18:30 ч. – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР