В Хонконг започна съдебен процес срещу водещи фигури на продемократичното

...
В Хонконг започна съдебен процес срещу водещи фигури на продемократичното
Коментари Харесай

Съдят лидерите на продемократичното движение в Хонконг

В Хонконг стартира правосъден развой против водещи фигури на продемократичното придвижване в Хонконг. Те са упрекнати в организирането на един от най-големите митинги в града през 2019 година Делото е следващият образец за репресии в китайския район, отбелязва Франс прес.

Сред деветимата обвинени са някои от най-уважаваните фигури в битката за свободи в някогашната английска колония, постоянно поддръжници на ненасилието, които от десетилетия желаят в Хонконг да има същинско всеобщо изборно право. Един от най-известните е 82-годишният юрист Мартин Лий, който преди десетилетия беше определен от Пекин, с цел да сформира Основния закон, който играе ролята на миниконституция на полуавтономния район.

Очаква се съвещанията да продължат 10 дни, оповестява локалното радио Ар Ти Ейч Кей.

Сред обвинените са и 73-годишната някогашна депутатка от опозицията Маргарет Ни, както и медийният магнат Джими Лай, който сега е в ареста заради друго обвиняване, обвързвано със закона за националната сигурност, натрапен от Пекин през юни 2020 година. Някои от тях са водещи фигури в Гражданския фронт за правата на индивида, обединението, която провежда най-големите митинги през 2019 година, когато градът беше разтресен от най-сериозната политическа рецесия след предаването му под властта на Пекин през 1997 година с съвсем всекидневни митинги и цивилен акции.

Когато през днешния ден арестуваните влизаха в съда, няколко деятели им насочиха поздрава с три пръста - жест, станал в Азия знак на битката против авторитаризма, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР