В Холивуд, когато се каже по действителен случай, се има

...
В Холивуд, когато се каже по действителен случай, се има
Коментари Харесай

5 истински истории, изрязани от филмите

В Холивуд, когато се каже „ по автентичен случай ”, се има поради, че филмът незадълбочено преглежда същинска история и по-голямата част от него са цялостни нелепости. Понякога сценаристите считат, че е нужно да лъжат, с цел да създадат историята по-интересна. Оказва се обаче, че от време на време се постанова да изрязват неща, които в действителност са се случили, тъй като са толкоз невероятни, че никой няма да им повярва. Ето 5 такива момента от филмите по автентичен събития.

5. Обществени врагове – Джон Дилинджър не взема трима души за заложници с дървен револвер, а 17

Във кино лентата банковият обирджия Джон Дилинджър (Джони Деп) съумява да избяга от пандиза, откакто благодарение на парче дърво във формата на револвер, което е боядисал в черно и излъскал, съумява да вземе трима души за заложници. Докато защитата разбере, че револверът е подправен, Дилинджър към този момент се е снабдил с същински оръжия.

В реалност обаче при бягството от пандиза Дилинджър не е взел 3 заложника, а цели 17. И като че ли това не е задоволително, ами обирджията написа в писмо до сестра си, че в действителност бил задържал 8 пазача и 12 пандизчията със специфични привилегии, което прави броя на хипотетичните заложници общо 20. Режисьорът на кино лентата решил да понижи броят, тъй като му се коствало, че наподобява прекомерно нереалистично човек с дървен револвер да заплаши 20 индивида и да избяга от пандиза.

4. Чудовищно – Направили са главата на Статуята на свободата по-голяма, с цел да не наподобява необичайно

Още в първите фрагменти на Чудовищно виждаме главата на Статуята на свободата хвърлена на улицата от гигантското страшилище, което тероризира Ню Йорк. Това беше най-запомнящата се сцена от филмовия откъс, а и от целия филм.

Статуята на свободата не е определена инцидентно – една от най-известните забележителности е и всеки я е виждал. Оказва се обаче, че не сме доста добре осведомени с нея. Момчетата от отдела за специфични резултати в началото желали да създадат главата оптимално реалистична, само че се натъкнали на проблем – изглеждала нереалистично дребна и феновете се оплакали,че наподобява смешно. Поради тази причина решили да я уголемят с 50%. Интересното обаче е, че това решение е пристигнало след филмовия откъс и можем да забележим очевидната разлика сред главата във кино лентата и главата в рекламата.

3. Операция Валкирия – Полковник декор Штауффенберг е бил по-голям екшън воин от Том Круз

Във кино лентата Том Круз е в ролята на Клаус декор Штауффенберг, нацистки полковник, който прави опит да убие Адолф Хитлер, след което е екзекутиран. В началото на кино лентата виждаме по какъв начин бойците на полковника са пресрещнати от противников самолети, след което брачната половинка му го посещава в болничното заведение и научава, че е изгубил едното си око, една ръка и два пръста при нападението.

Штауффенберг обаче не оставя това да му попречи да взривява бомби, да стреля по хората и да се пробва да преобърне немското държавно управление. Дори фактът, че се научава да се облича напълно самичък единствено с три пръста е задоволително за удивление. Във филмите обаче, постоянно преувеличават, нали?

В реалност обаче полковникът е бил даже по-голям воин, в сравнение с във кино лентата. Режисьорът трябвало да редуцира достиженията му, тъй като хората нямало да повярват. Така да вземем за пример по време на интервенцията след детонацията Штауффенберг отказал каквато и да била анестезия, тъй като мозъкът му трябвало да бъде избистрен, тъй като възнамерявал нападение против най-параноидния деспот в историята.

2. Подслушването – Истинският Омар оцелява след скачане от шестия етаж, а не от четвъртия

В пети сезон на една от най-хубавите полицейски драми в историята, закоравелият нарушител Омар Литъл попада в обстановка, където би трябвало да бяга, с цел да се избави от преследвачите си и единственият му вид е да скочи от прозореца. Това не звучи като нещо кой знае какво, само че скокът е от четвъртия етаж. По някакво знамение Омар оцелява след рухването и даже съумява да убие една камара народ отмъщавайки си. Подслушването постоянно е бил много реалистична драма и тази сцена много озадачи почитателите.

В нея обаче няма нищо пресилено, даже в противен случай. Истинският Омар (защото героите в сериала са хора, които основателя на историята е срещал в работата си като журналист) в действителност скача през прозореца. Разликата е, че в реалност се хвърля от шестия етаж.

1. Гладиатор – Римските гладиатори са били по-големи продажници от Ръсел Кроу

Филмът с Ръсел Кроу прави всичко допустимо, с цел да ни покаже какъв брой безчовечен е бил живота на същинските гладиатори по римско време. В него нямаше битка, а единствено хвърчащи глави, прерязани вратове и скъсани сандали. Преди Гладиатор всички сходни филми бяха за хомоеротичните подиуми сред мъжете – в този момент всичко опира до количеството кръв.

Една от най-запомнящите се подиуми е когато Кроу таман е обезглавил един злощастник и умъртвил още няколко други и се обръща към народа с въпроса „ Не се ли забавлявате? ”. Филмът прави паралел сред садистичните римски спектакли и днешните излъчвания по малкия екран.

Първоначално това съпоставяне е било много по-директно и реалистично. В първите версии на сюжета героят на Кроу става рекламно лице на избран тип зехтин, а лицето му е по плакати и табели из целия Рим. Продуцентите обаче решили да лимитират славата на Максимус, тъй като изглеждала като подигравка, макар обстоятелството, че това щяло да направи кино лентата исторически по-точен.

Истинските гладиатори в действителност са рекламирали артикули и ликовете им били из целия град, сходно на днешните билбордове

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР