В хода й в столицата са задържани двама души, а

...
В хода й в столицата са задържани двама души, а
Коментари Харесай

Заловиха мними криминалисти, измамили възрастни хора с над 70 000 лева в София

В хода й в столицата са арестувани двама души, а трети е задържан със съдействието на униформени от ОДМВР - Русе на територията на Русенска област. Мъжете са на 55, 46 и на 37 години.

Според събраните досега данни арестуваните звънели на инцидентно определени телефонни номера и под претекст, че се организира полицейска интервенция за задържане на телефонни измамници, присвоявали от пострадалите разнообразни суми.

Общата стойност на добитите по лъжливия метод парични средства възлиза на повече от 70 000 лв.. При извършените процесуално-следствени дейности, в жилището на един от арестуваните е открито и огнестрелно оръжие, незаконно добито при една от измамите, когато стара жена предоставила железна касета с пари и оръжието вътре в нея.

Материалите, събрани по случая, са докладвани в Софийската районна прокуратура. Единият от мъжете е разпитан в качеството на очевидец и освободен.

Като обвинени по формираното досъдебно произвеждане са привлечени 55-годишният и 37-годишният. Работа по документиране на цялостната им незаконна активност продължава.

С разпореждане на наблюдаващ прокурор двамата обвинени са арестувани за период до 72 часа.

Състав на Софийския областен съд през днешния ден се съгласи с доводите на прокурора, че обвинените могат да извършат друго закононарушение и наложи на двамата най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ".

От СГП оповестяват, че единият от арестуваните мъже с букви В.А. е притеглен към наказателна отговорност за това, че на 8 февруари 2024 година към обяд, в София, в съучастничество като помощник с неустановено по делото лице, за да набави за себе си и за другиго имотна полза, съзнателно е улеснил осъществяването на закононарушение от неустановеното по делото лице, което е заблудило стара жена с букви Д.С., представяйки се за чиновник на престъпна полиция. Казал на дамата, че би трябвало да спомага за залавянето на " нарушители " посредством предаването на парична сума. С това е предизвикал имотна щета на дамата в размер на 6500 лв. и два златни пръстена, като ги взел и съдействал те да доближат до причинителя на действието. По-късно същия ден е заблудил дамата, че би трябвало да съобщи още 6500 лв. за " залавянето на нарушителите " и тя го направила. Общата имотна щета от двете действия породена на старата жена е 13 000 лв..

Същият мъж е притеглен към наказателна отговорност и за това, че на 20 март 2024 година в София, в съучастничество като помощник на разположение с букви М.М. и неустановено по делото лице, за да набират за себе си и за другиго имотна полза, са улеснили осъществяването на закононарушение от неустановеното по делото лице, което заблудило мъж с букви Й.К., представяйки се за " комисар Николов от ОДМВР ", че същият спомага за залавяне на телефонни измамници, посредством предаването на 4000 лв.. М.М. взел парите и ги предал на В.А. С това обвинените предизвикали имотна щета на възрастния мъж в размер на 4000 лв..

М.М. е упрекнат и за това, че 5 април 2024 година в София, е държал огнестрелно оръжие - револвер " Макаров ", без да има за това съответно позволение.

От Министерство на вътрешните работи регистрираха, че през последните месеци се следи засилен трафик на лъжливи позвънявания по телефона, като главен техен адресат още веднъж са възрастни хора. Зачестяват случаите в градовете Варна, София, Пловдив, Бургас и близките обитаеми места, където криминалистите работят предпочитано, без значение, че аналогични закононарушения се следят на територията на цялата страна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР