В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти

...
В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти
Коментари Харесай

Денков: Срещата беше ползотворна, имаме съгласие по всички точки със синдикатите

" В хода на диалога установихме, че имаме единодушие по съвсем всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това по какъв начин би трябвало да се осъществят предложенията, които те вършат, само че това са по-скоро механически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември ". Това заяви на брифинг министър председателят Николай Денков след среща с представители на КНСБ И КТ " Подкрепа ".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров сподели от своя страна, че са постигнали единодушие по-малко от две седмици на националното съглашение за обективен преход да бъде подписано.

" Искаме детайлно да бъдат написани уговорките на страната към мините и към въглищните централи от днешна дата до 2038 година в това число ", добави той.

Димитров акцентира, че чакат да бъдат подписани и финансирани основни механизми, с които може да се резервира заетостта. Той разгласи, че част от съглашението е да бъде основано държавно дружество, което ще бъде финансирано по териториалните проекти за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще изгубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това дружество.

" Това е единственият сигурен метод да им подсигуряваме, че няма да останат без работа до 2038 година и ще продължат да работят и по-късно ", сподели още Димитров.

Докато течеше срещата сред премиера и синдикатите, пред Министерския съвет се стигна до високо напрежение сред протестиращи и полиция. Протестиращите се пробваха да нахлуят в Министерски съвет, само че имаха конфликт с органите на реда.

Припомняме, че миньори и енергетици започнаха митинг в центъра на София. Знамената на КНСБ и КТ " Подкрепа " се развяха от прозорците на Народното събрание по време на синдикалния митинг, който се организира в триъгълника на властта.

Организаторите на митинга от КНСБ и КТ " Подкрепа " се притесняват от закриване на работни места - към 12 000 в комплекса " Марица Изток " с наклонност след 2030 година те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени косвено до 100 000 работни места от бранша.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР