В хода на преговорите с Емануел Макрон Доналд Тръмп заяви,

...
В хода на преговорите с Емануел Макрон Доналд Тръмп заяви,
Коментари Харесай

Financial Times: Тръмп определи условието за преразглеждане на решенията по ядрената сделка с Иран

В хода на договарянията с Емануел Макрон Доналд Тръмп съобщи, че може да промени решението си за излизане на Съединени американски щати от нуклеарната договорка, предава Financial Times. Отбелязва се, че Тръмп в подготвен да не напуща договорката при положение в случай че бъде в съгласие настрана споразумение, което ще обезпечи по-твърд надзор над ракетната стратегия и нуклеарните обекти на Иран.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде да се разбере, че може да промени решението си по отношение на излизането на Съединени американски щати от нуклеарната договорка с Иран след договарянията с френския президент Емануел Макрон, предава Financial Times.

„ Като най-малко ние бихме могли бързо да реализираме споразумение между тях. Аз мисля, че ние сме задоволително близки до това да се разберем един различен. “ - привежда изданието думите на Тръмп, който по-рано даде обещание, че Съединени американски щати ще изоставен договорката, в случай че до 12 май не бъдат поправени сериозните дефекти, които той вижда в споразумението.

На собствен ред Макрон съобщи, че по време на договарянията в Белия дом водачите са разискали „ нови “ решения на казуса. Президентът на Франция акцентира значимостта на интернационалното съдействие за въздържане укрепването на ролята на Иран в Близкия изток, а също и за това да се убедим, че републиката няма да възобнови работата над своята нуклеарна стратегия след приключването на периода на деяние на споразумението през 2025 година.

При това Тръмп сподели, че може да промени мнението си и да не напусне договорката, при положение в случай че Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз съгласуват настрана споразумение, което ще обезпечи по-твърд надзор над ракетната стратегия и нуклеарните обекти на Иран.

Изданието отбелязва, че Франция, Англия и Германия упорстват на своето отвращение да се възобновява съществуващото споразумение, и обезверено се пробват да не позволен неговото раздробяване. Страните се притесняват, че това може да докара до повишаване на неустойчивостта в Близкия Изток, а също и да започват конкуренция във въоръжаването.

Въпреки всичко Тръмп предизвести Техеран, че „ в случай че те възобновят своята нуклеарна стратегия ще имат такива проблеми, каквито в никакъв случай не са имали “.

Не остана настрани и водачът на Иран Хасан Роухани, който съобщи, че „ при положение в случай че някой наруши споразумението, то би трябвало да знае, че ще се сблъска със съществени последици. Иран е подготвен за всички вероятни обстановки “.

При това шефът на европейския отдел на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания Хизер Конли допуска, че визитата на Макрон в Съединени американски щати може да помогне на Тръмп да преодолее своята злост към интернационалните алианси, само че надали ще помогне на френския президент да реализира мечтаното.

„ Той откри неповторим метод за другарство с президента Тръмп..., само че евентуално няма да реализира задачите си “ - цитира Financial Times думите на Конли.

Превод: М. Желязкова/pogled.info
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР