В ход са огледи и опис на щетите след обилните

...
В ход са огледи и опис на щетите след обилните
Коментари Харесай

След обилните порои и градушки: Пътят за Ягодина, Буйново и Кожари е под риск, 1000 души може да останат без достъп

В ход са огледи и списък на вредите след изобилните превалявания и градушки в Югозападна България и региона на Родопите. На доста места в Смолянска област са се задействали свлачища. И през днешния ден продължи разчистването на паднали скали и земна маса по пътя за село Буйново. Пропадна и част от пътя Доспат – Борино.

Подробности за ситуацията в Рило-родопската област вижте във включването на Ангел Узунов.

Заради образувалите се свлачища има риск единственият път към селата Ягодина, Буйново и Кожари да бъде пресечен и близо 1000 души в тези обитаеми места да останат без достъп. Затова хората упорстват за незабавни дейности от страна на страната.

Обилен дъжд и градушка връхлетяха през вчерашния ден родопското село Буйново. За час насажденията в градините и дворовете били унищожени, а пороят засилил свлачища по пътя над Ягодинската пещера.

Хората се оплакват, че пътят, който е и туристически маршрут, от дълго време е в неприятно положение, а в този момент от стеснен може да стане непристъпен.

" Ако продължи времето по този начин още два–три дни пороен дъжд, пътят ще бъде на цяло откъснат. Няма да има достъп до трите обитаеми места – Ягодина, Буйново и Кожари. " - тревожи се кметският наместник на Буйново Бойко Хаджиев

В община Неделино хората започнаха сами да разчистват провалите от градушката. В някои обитаеми места ледените парчета са счупили стъкла на коли и жилищни здания. Пострадали са и покриви на къщи.

В Златоград канализационната система е изцяло блокирана и ще отнеме дни да бъде почистена. От регионалната администрация в Смолян събират информация от кметовете с цел да оценят вредите.

" Досега в действителност не се е виждало такова нещо – по улиците имаше 15-20 см градушка в продължение на няколко километра. Няма отводнителна канализация в страната, която да поеме подобен дъжд. " - споделя Емил Хумчев, регионален шеф на Смолян.

Буреносното време нанесе вреди по инфраструктурата в общините Сатовча и Симитли в Благоевградска област. Има доста наранени публични здания, както и частни домове. В редица къщи в Симитли мазетата са наводнени от придошлите от бурните дъждове води.

До късно през вчерашния ден спешни екипи са работили с багери, с цел да могат улиците още веднъж да са проходими през днешния ден. Започна оглед и списък на нанесените вреди, който ще продължи и в идващите дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР