В ход са дебатите за съдбата на института служебно правителство.

...
В ход са дебатите за съдбата на института служебно правителство.
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: В ход са дебатите за съдбата на института служебно правителство

В ход са дебатите за ориста на института " служебно държавно управление ". Това сподели в аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “ някогашният правосъден министър и народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

" Има разнообразни оферти. Едното предложение е при предварително преустановяване и разформироване на Народното събрание последното определено държавно управление от Народното събрание да извършва функционалностите на служебно държавно управление. Има такива модели в Европа и те сочат, че при един подобен метод новият определен парламент доста бързо се стимулира да избере постоянно държавно управление. Има и гласове, които споделят " Нека да се резервира опцията президентът да назначава служебно държавно управление “, само че в този случай Народното събрание да продължи да действа и да излезе във почивка единствено за месеца на акцията, какъвто е казусът и при постоянни парламентарни избори. Т.е. да се отстрани този прекомерно дълъг прозорец от два месеца без работещ парламент. Има оферти, които плануват да има разбъркан метод при определянето на служебния кабинет, да има споделена отговорност сред Народното събрание и президента. Но сякаш има схващане, че решението страната да бъде без настоящ парламент два месеца е въпрос, който съществено би трябвало да бъде разискван и може би изменен ", сподели Йорданова.

" Ако не дай си Боже, стигнем до предварителни избори през идващите месеци, цялата тази сила ще бъде още веднъж сложена на пауза. Разбира се, тези старания не са безсмислени, тъй като въпреки всичко въз основа на извършените диалози, по-добре разбираме позициите на всяка от политическите сили, започваме да виждаме пътища, по които можем да си взаимодействаме, макар неналичието на доверие, обрисуват се вероятни консенсусни решения, само че за мен това не е добър сюжет. Така че дано да се съсредоточим върху това да създадем всичко допустимо в границите на 49-тия парламент, в границите на тази календарна година да приключим с една дълбока и ефикасна конституционна промяна ", изрази вяра Йорданова.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР