В ход е третият етап от Основната фаза на проект

...
В ход е третият етап от Основната фаза на проект
Коментари Харесай

Продължава кандидатстването за подмяна на отоплителни уреди по програма LIFE

В ход е третият стадий от Основната фаза на план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух ” LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN AIR по Програма LIFE на Европейския съюз за преход към различни форми за отопление на семействата. Сроковете, в които може да се кандидатства,са следните:

За подадените формуляри за кандидатстване в интервала

Крайна дата за оповестяване на класирането

02.05.2023 година – 31.07.2023 година

31.08.2023 година

01.08.2023 година – 31.10.2023 година

30.11.2023 година

01.11.2023 година – 31.01.2024 година

28.02.2024 година

01.02.2024 година – 30.04.2024 година

31.05.2024 година

Безвъзмездно по Схемата ще се финансират:

допустимото отоплително оборудване;

монтажът на новото отоплително съоръжение в жилищата на домакинствата;

образованието на семействата за употребата на инсталирано5о ново отоплително оборудване;

профилактика на доставените и инсталирани отоплителни уреди по Схемата – единствено еднократно за първата година след доставката и монтажа на отоплителния уред/и;

гаранционното обслужване за петгодишен интервал на доставените на семейството отоплителни уреди.

Критериите за кандидатстване по плана са следните:

1. Да е собственик/съсобственик на жилище, за отоплението на което се употребява отоплителен/и уред/и на дърва и/или въглища. Жилището да се намира на адрес, попадащ в следния териториален обсег: Територията на град Русе, без кварталите Средна Кула, Долапите, Държавно земеделско стопанство Образцов чифлик и вилни зони към града.

2. Да обезпечи единодушие от съсобственик/съсобственици на жилището, в което ще се сменя остарялото отоплителното съоръжение с ново отоплително съоръжение, ако претендентът, който подава документите за кандидатстване, има по-малко от 51% от идеалните елементи на парцела (това условие се ползва, в случай че има подобен съсобственик/съсобственици). Съгласието се обезпечава посредством сключване на декларация по пример от съсобственик/съсобственици, които дружно с претендента имат минимум 51% от идеалните елементи на жилището.

3. Жилището, за което се кандидатства за замяна на отоплителното съоръжение, да се употребява единствено за жилищни потребности и на адреса на жилището да няма регистриран търговец по смисъла на Търговски закон.

4. Във Формуляра за кандидатстване претендентът да е декларирал предпочитание за безплатно приемане на тъкмо несъмнено възможно ново отоплително съоръжение от посочените типове отоплително съоръжение в актуалната покана за кандидатстване по Основната фаза на плана за преход към различни форми за отопление на семействата. Не се позволява претендентът да съобщи за приемане различен тип отоплително съоръжение и повече на брой отоплително съоръжение, с изключение на посоченото в актуалната покана-Раздел 5 „ Отоплителни устройства, за които може да се кандидатства “. Всеки претендент има право да уточни един тип отоплително съоръжение на пелети и един тип отоплително съоръжение на природен газ, като в този случай във Формуляра за кандидатстване показва кое е първото и кое е второто му желание.

5. Да е осведомен и да заявява единодушие със наличието на плана на контракт с общината, който претендентът следва да подпише след това за доставката, монтажа и гаранционно обслужване на новите отоплителни уреди, в т. ч. единодушие за безплатно предаване на старите отоплителните уреди на дърва и/или въглища на общината за тяхното следващо преработване. Към актуалната покана в Приложение №4 са оповестени три типови контракта – за доставка и монтаж на топловъздушна камина на пелети; за доставка и монтаж на камина на водна риза на пелети/котел на пелети; за доставка и монтаж на отоплително съоръжение на природен газ.

6. Да е склонен непринудено да даде своите персонални данни за потребление за задачите на кандидатстването по отношение на условията на законодателството за отбрана на персоналните данни. В сходство с условията на Общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), считано от 25 май 2018 година, в такива случаи се подписва Уведомление за дискретност. Уведомление за дискретност се подписва и от съсобственик/ци на парцела, в който се доставя новото отоплително съоръжение, в случаите посочени в актуалната покана.

7. Да не е употребявал безплатно финансиране от национални или общински стратегии, или стратегии на Европейски Съюз или други стратегии за закупуване или даване на отоплителни уреди.

8. Да е заплатил дължимите все още на кандидатстването локални налози и такси за недвижимия парцел, в който ще се подменя отоплителният уред/и.

9. Да е подал за присъединяване в Проекта вярно запълнен Формуляр за кандидатстване (по образец) с приложени към него документи и заявления.

10. Само за претенденти, искащи прекосяване от отопление на дърва и/или въглища към отопление на природен газ, да има механически достъп за доставка на природен газ от лицензирано газоразпределително сдружение посредством централна газоразпределителна мрежа.

11. Само за претенденти, искащи прекосяване от отопление на дърва и/или въглища към отопление на природен газ за жилища, които са отвън директен достъп до централна газоразпределителната мрежа, да има техническа опция за доставка на природен газ за отопление от лицензирано сдружение.

12. Само за претенденти, на които парцелът се намира в постройка в режим на етажна благосъстоятелност и постройката се газифицира за първи път, би трябвало да има Решение на Общото заседание на етажната благосъстоятелност, признато с болшинство, според Закона за устройство на територията и Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Документи за присъединяване в главната фаза на плана може да намерите на следния линк: https://obshtinaruse.bg/integriran-proekt-balgarskite-obshtini-rabotyat-zaedno-za-podobryavane-na-kachestvoto-na-atmosfernia-vazduhили да Ви бъдат предоставени в постройката на Община Русе, ул. „ Олимпи Панов “№6.

Подбор за подобаващият апарат който да бъде сменен за всяко домакинство,може да бъде изработен посредством калкулатор на посоченият линк: http://asp.moderal.org/lifeip/OnlineCalc2.aspx.

Документите за кандидатстване могат да се подават всеки работен ден от 8:30 часа до 17:30 часа в постройката на Община Русе, ул. „ Олимпи Панов “ №6, ет. 4, ст. 2.

За спомагателна информация- Местен информативен център на плана на тел. 082 506792.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР