В ход е трескаво издирване на оцелели след редицата опустошителни

...
В ход е трескаво издирване на оцелели след редицата опустошителни
Коментари Харесай

Опустошителните земетресения в Турция: Над 1800 души останаха завинаги под руините

В ход е трескаво търсене на оживели след редицата опустошителни трусове, най-силното от които с магнитуд 7,8 по Рихтер. Сред вторичните земетресения имаше съвсем толкоз мощни – 7,5 по Рихтер през днешния ден по обяд.
Прочетете още
Трусовете нанесоха големи вреди. Отнет е животът на над 1800 души, а ранените и изчезналите са хиляди. Разрушени са и стотици здания. Последните данни сочат, че броят на жертвите набъбна до 1121 в Турция, 7634 са ранени, а 2834 здания са развалени в Турция. Общият брой на жертвите в Сирия е над 800.

Най-мощното земетресение от съвсем век удари Турция и Сирия рано в понеделник, убивайки над 1800 души в съня им, изравнявайки здания и причинявайки земетресения, усетени чак до Ирак.

Земетресението с магнитуд 7,8 унищожи цели елементи от огромните турски градове в разтревожен район, цялостен с милиони хора, избягали от гражданската война в Сирия и други спорове.

Ръководителят на Националния център за трусове в Сирия Раед Ахмед сподели пред проправителственото радио, че това е " най-голямото земетресение, записано в историята на центъра ".

Шокирани оживели в Турция се втурнаха по заснежените улици по пижами, гледайки по какъв начин спасителите ровят с ръце отломките на рухналите домове.

„ Седем членове на моето семейство са под отломките “, сподели пред AFP Мухитин Оракчи, учуден оживял в най-вече кюрдския град Диарбекир в Турция. „ Сестра ми и трите й деца са там. А също и брачният партньор й, свекър й и свекърва й. “

Спасяването беше затруднено от зимна вихрушка, която покри основните пътища в лед и сняг. Длъжностни лица споделиха, че земетресението е затворило три огромни летища в региона неработещи, което в допълнение усложнява доставките на жизненоважна помощ.

Земетресението е записано в 04:17 сутринта (0117 GMT) на дълбочина от към 17,9 километра (11 мили) покрай турския град Газиантеп, който е дом на към два милиона души, заяви Геоложката работа на Съединени американски щати.

„ Надяваме се, че дружно ще преодолеем това злополучие допустимо най-скоро и с минимум вреди “, написа в Туитър турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Вашингтон, Европейският съюз и Русия неотложно изпратиха съболезнования и оферти за помощ. Редица страни, в това число България, изпратиха помощ.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да даде " нужната помощ " на Турция, чиито бойни дронове оказват помощ на Киев да се бори с съветската инвазия.

А Иран, който дружно с Русия се пробва да помогне на Анкара да възвърне връзките си с Дамаск след напъните му да помогне за свалянето на сирийския президент Башар Асад, изпрати обособени известия за съболезнования и на двете страни.

„ Хора под руините “ - изображения по турската телевизия демонстрираха по какъв начин спасители копаят руините в центровете на градовете и жилищните квартали на съвсем всички огромни градове по границата със Сирия.

Някои от най-тежките опустошения са настъпили покрай епицентъра на земетресението сред Кахраманмарас и Газиантеп, където цели градски блокове лежат в руини под натрупващия се сняг.

Губернаторът на Кахраманмарас Омер Фарук Джошкун сподели, че е прекомерно рано да се оцени броят на починалите, защото толкоз доста здания са били разрушени.

„ В момента не е допустимо да се уточни броят на починалите и ранените, защото толкоз доста здания са разрушени “, сподели Коскун.

Щетите са съществени.

Известна джамия, датираща от 13-ти век, се срути отчасти в провинция Малтая, където се срути и 14-етажна постройка с 28 жилището, приютила 92 души.

В други градове изявления в обществените медии демонстрират 2200-годишен палат на рид, издигнат от римските армии в Газиантеп, легнал в руини, стените му отчасти превърнати в отломки.

Сирийското министерство на опазването на здравето заяви за вреди в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус.

Кореспонденти на AFP в Северна Сирия оповестиха, че ужасени поданици са избягали от домовете си, откакто земята се е раздрусала.

Дори преди нещастието постройките в Алепо постоянно се срутваха заради порутената инфраструктура, която страдаше от неналичието на контрол по време на войната.

Наци Горур, специалист по земетресенията към Турската академия на науките, прикани локалните чиновници неотложно да ревизират язовирите в района за пукнатини, с цел да предотвратят евентуално пагубни наводнения.

Длъжностните лица прекъснаха доставките на природен газ и електрическа енергия в района като защитна мярка, като затвориха и учебните заведения за две седмици.

„ Размерът на вторичните земетресения, които може да продължат с дни, носи риск от сриване на структури, които към този момент са отслабени от предходните земетресения “, Дейвид Ротъри, специалист по земетресенията в Отворения университет във Англия.

Турция е в една от най-активните земетръсни зони в света.

Турският район Дюздже претърпя земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 година, когато починаха повече от 17 000 души - в това число към 1000 в Истанбул.

Експертите от дълго време предизвестяват, че огромно земетресение може да опустоши Истанбул, мегаполис с население от 16 милиона души, цялостен с разтърсени домове.

Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер раздруса Турция през 1939 година, когато 33 000 починаха в източната провинция Ерзинджан.

Вижте фотоси от разрухата след трусовете:

 



Източници: Adsiz Gunebakan, Anadolu Agency, Ayman Mat, The Manila Times
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР