В ход е разследване на Международния наказателен съд за разрушаването

...
В ход е разследване на Международния наказателен съд за разрушаването
Коментари Харесай

Зеленски: Почна международно разследване на срутването на язовирната стена, руснаците стрелят по лодки с евакуирани хора СНИМКИ

В ход е следствие на Международния углавен съд за разрушаването на стената на язовир „ Каховка “ и голямото наводняване, което това провокира, сподели през вчерашния ден президентът украинският президент Володимир Зеленски, съобщи Ройтерс.

Във вечерното си видео послание Зеленски разгласи, че през последните дни " представители на МНС са посетили Херсонска област ".

" Още в първия ден след злополуката от офиса на генералната прокуратура беше изпратено съответното искане до МНС по отношение на следствието на това злополучие и работата към този момент е почнала ", разгласи Зеленски.

Президентът уточни, че е значимо специалисти от МНС да видят последствията от бедствието, в това число случаи на обстрел на наводнени региони. Украинските управляващи споделиха, че трима души са били убити през вчерашния ден при съветски обстрел на лодки с евакуирани хора.

Зеленски заяви, че украинските избавителни екипи са се евакуирали към 4000 поданици от засегнатите зони – в това число от региони на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър.

Наводненията се отдръпват след разрушаването на язовир Каховка, само че отломките, отнесени от река Днепър, трансформират черноморското крайбрежие на Одеса в " бунище и животинско гробище ", предизвестиха украинските управляващи.

" Много мини, муниции и други взривоопасни предмети се носят в морето и се изхвърлят на брега ", съобщи през уикенда на уеб страницата си украинското Министерство на вътрешните работи, като добави, че граничните чиновници са следили " мор от риба " в региона.

" Река Днепър се влива в Черно море, носейки доста следи от разрушенията, следствията от екоцида са ужасяващи ", допълват управляващите.

Срутването на язовира в Южна Украйна на 6 юни е една от най-големите индустриални и екологични произшествия в Европа от десетилетия насам. Катастрофата унищожи цели села, наводни аграрни земи, лиши десетки хиляди хора от електричество и чиста вода и нанесе големи екологични вреди.

Но към момента е невероятно да се каже дали тя се е срутила, тъй като е била съзнателно атакувана като част от войната на Русия в Украйна, или пробивът може да е бил породен от структурна щета. Няколко западни публични лица упрекнаха Москва за рухването на окупирания от Русия язовир.

В района е неразрешено плуването и риболовът, а хората са посъветвани да пият единствено бутилирана вода. Концентрацията на нездравословни субстанции във водните проби е 10 пъти по-висока от допустимата норма, съобщи в обява в Telegram украинският началник на районната военна администрация Олександър Прокудин.

Той съобщи, че площта на наводнените територии в Херсонска област е " намаляла съвсем на половина ", а междинното равнище на водата е спаднало с 27 сантиметра до 4,45 метра.

Въпреки това, " 32 обитаеми места на западния бряг на река Днепър към момента са наводнени и 3 784 жилищни здания са под вода ", сподели той.

" Русия не оказва никаква действителна помощ на хората в наводнените региони ", които са под нейна окупация, съобщи Зеленски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР