В ход е проектът за подобряване на условията и безопасността

...
В ход е проектът за подобряване на условията и безопасността
Коментари Харесай

Удължават стария и изграждат нов кей на остров Света Анастасия

В ход е планът за възстановяване на изискванията и сигурността при акостиране на остров Света Анастасия. Най-простото пояснение е, че се удължава с 10 метра остарялата кейова стена, а по едно и също време с това ще се построи още една, дълга 40 метра. Така ще се получи кей, затворен от две страни, а не предпазен единствено от едната. Сега се работи по тази част от плана, обвързвана с Ел и ВиК зареждане. Изготвят се модулите, които ще се сглобяват на място за създаване на новия кей. В средата на април към този момент ще стартира работата в акваторията на острова. За задачата ще бъде употребена плаваща платформа.  
Ориентировъчно казано, ще се работи под Лекарната, на разстояние от Гъбата, която няма да бъде наранена по никакъв метод, както и никоя друга от забележителностите на острова. Даже в противен случай - чака се с осъществяването на плана да бъде предпазена от ерозия неговата скалиста основа. 
 Захари Карабашлиев: Бургас е красива история, постоянно го давам като образец за съвременен европейски град Захари Карабашлиев: Бургас е красива история, постоянно го давам като образец за съвременен европейски град
Бургас е една красива история. Всяка година от ден на ден ми харесва, постоянно го давам за образец за съвременен европейски град. “ Това сп...
С построяването на новия кей ще бъде продължен интервалът за посещаване на острова. Той ще обезпечи по-безопасно акостиране, а при неприятно време ще е леговище за дребни плавателни съдове.  
Скоро остров Света Анастасия още веднъж ще посреща своите посетители, като се съблюдават всички условия за стерилизация и здравна сигурност. Община Бургас подсигурява, че работата по възобновяване и разширение на пристана няма да попречи въобще на туристическия сезон, защото ще се прави главно в морето.  
Остров Света Анастасия е с вулканичен генезис. В резултат от въздействието напразно и вълните, през вековете са се появили скалните му формирания - Гъбата, Дракона, Портата на слънцето, Пиратския транспортен съд. Островните крайбрежия са каменисти и недостъпни. Достъп има единствено от югозападния край, където се намира в този момент съществуващият дребен кей.  
Островът за пръв път е нанесен на картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през XVII век. През 1889 година е построен фар от френска компания. Първоначално той е бил инсталиран на стоманен дирек, издигащ се на 40 метра над морското ниво. При хубаво време светлината му се е виждала на 10 благи. През 1912 година в северната част на острова са положени основите на новия фар. За първи път той е разпален на 13 юни 1914 година и към този момент повече от 100 години продължава да обслужва корабоплаването в региона.  
 Цветно ревю Флора 2021 е с нови дати Цветно ревю " Флора 2021 " е с нови дати
Вече съобщихме, че започва подготовката на знаковото за нашия град цветно ревю „ Флора “. Община Бургас има твърдото на...
Почти целият остров е обграден с риф, който в южния си край е необятен 1,5 метра, а дълбочината му е 5 метра. В непосредственост до северния и източния бряг има надводни камъни, към които дълбочината внезапно понижава. От 2001 година островът е със статут на културно-историческа забележителност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР