В ход е мащабна спасителна операция в мигрантския лагер "Мория"

...
В ход е мащабна спасителна операция в мигрантския лагер "Мория"
Коментари Харесай

Спасителна операция на Лесбос след бунт и пожар в бежанския лагер

В ход е огромна избавителна интервенция в мигрантския лагер "Мория " на гръцкия остров Лесбос, където няколко пожара са избухнали в ранните часове през днешния ден. Това заяви гръцката работа за пожарна сигурност, представена от Франс прес.

Има разпръснати огнища както на поляната към лагера, по този начин и вътре. Мобилизирали са 25 пожарникари и 10 пожарни коли.

Извършва се евакуация на лагера, където са настанени близо 12 700 претенденти за леговище - четири пъти по-голям брой от потенциала му.
По информация на гръцката организация АНА-МПА пожарът е провокиран съзнателно при протест на претенденти за леговище, които е трябвало да бъдат сложени в изолираност, откакто са дали позитивни проби за ковид.

Най-лошите сюжети се трансформират в действителност в бежанския лагер на гръцкия остров Лесбос след 2 часа тази нощ, написа АНА-МПА.

Според организацията обаче събитията демонстрират, че до момента в който сюжетите съществуваха и по-рано, подготовката за посрещането им е била нулева. Лагерът "Мория " изгоря и продължава да гори съвсем напълно, а огромен брой бежанци и мигранти са избягали към близките планини. Мнозина са се насочили и към град Митилини.

Повод за събитията стана уведомлението, че 35 души са дали позитивни проби за ковид и би трябвало да бъдат сложени в изолираност дружно с членове на фамилиите им, както и с всички, които са открити като контактни лица с тях. Това трябвало да стане в складови пространства малко настрана от главния лагер.

Някои мигранти реагирали на вероятността за изолираност и отказали да изоставен лагера. Други късно вечерта се пробвали да излязат на открито и да се насочат към планините, смятайки, че по този начин ще избегнат заплахата от ковид, подбудена от контакта с тези, които не желали да отидат в изолираност. Сблъсъците сред групите бързо довели до пожари, в началото към лагера, където изгорели всички палатки в близост, а по-късно и в жилищните контейнери вътре.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР