„Катастрофичен капитализъм в най-добрия му вид“: Битките за вода сред овъглените руини на западен Мауи разпалват нови страхове

...
В хавайска туристическа брошура огънят и водата са точки за
Коментари Харесай

В хавайска туристическа брошура огънят и водата са точки за продажба на вулканичен рай, където тече лава и се мъглят водопади.

Но със стотици все още в неизвестност в кремираното сърце на Лахайна и толкова много тревоги кога и как да се възстанови, горските пожари на Мауи също възобновиха вековна битка за прясна вода и кой ще я получи.

„В Мауи има много водни конфликти от много години“, каза губернаторът на Хавай Джош Грийн в едно от първите си изяви след пожара. „Важно е да сме честни за това. Хората се борят срещу изпускането на вода за гасене на пожари. Оставям това на вас да проучите.

Изявлението възмути защитниците на опазването на природата и културата, особено след като дойде след писмено искане от могъщата West Maui Land Company да спре и промени трудно борените права на Lahaina за вода.

С спешна декларация Грийн удовлетвори искането и каза на The New York Times, че „прекалихме“ към правата на вода за природата и местните жители.

„Да им се отнеме това е точно като колонизацията да се повтаря отначало“, каза Хокуао Пелегрино пред CNN. „Това е капитализъм на бедствие в най-добрия му вид.“

Бързане канал се вижда в семейната ферма на Хокуао Пелигрино във Уайлуку на Мауи на 20 август 2023 г. На 20 август 2023 г. в семейната ферма на Хокуао Пелигрино в Уайлуку на Мауи се вижда бурен канал. Евелио Контрерас/CNN

Като седмо поколение роден хавайски фермер, преподавател и президент на организацията с нестопанска цел за вода Hui O Na Wai Eha, Пелегрино прекарва повече от десетилетие в хавайските съдилища, борейки се да върне водата в потоците на Мауи. Застанал до бурен канал в семейната си ферма във Вайлуку, точно над планините Западен Мауи от Лахайна, той отбеляза всички начини, по които екосистемата лекува, от таро до океанска риба.

„Тъй като прясната вода захранва крайбрежния риболов и отглежда водораслите, необходими на нашите малки риби и костенурки, всичко това се връща сега, когато водите текат към океана“, каза той.

Някога известна като „Венеция на Тихия океан“, Лахайна е била известна със своите сложни рибни езера и терасовидни полета с кало – древните растения таро, пренесени през Тихия океан в първите канута. Но в края на 1800 г. колониалните собственици на захарна тръстика драматично промениха земята и нейните хора, като отклониха достатъчно вода от планинските потоци, за да изсушат местните хавайски ферми и екосистеми.

Дори след като САЩ официално се извиниха през 1993 г. за незаконното завземане на Хавайското кралство и туризмът измести захарта като доминираща индустрия на Мауи, щеше да отнеме още едно поколение правни битки за традиционните фермери и групите за опазване на природата, за да осигурят достатъчно поток, за да съживят старите пейзажи. След като гледаха Пелегрино и неговата общност Уайлуку да оспорват потоците си обратно към живот, местните жители около Лахайна последваха примера им. „Това е нещо като „Поле на мечтите“, каза той. „Ти го построиш, тогава те ще дойдат. Вие възстановявате водата и семействата се връщат в земята на предците си.

Хокуао Пелегрино позира за портрет на 20 август 2023 г.“ class= Хокуао Пелегрино позира за портрет на 20 август 2023 г. Евелио Контрерас/CNN

Но тогава дойде епичният пожар от 8 август и писмена жалба от изпълнителния директор на West Maui Land Company Глен Трембъл, в която се намеква, че усилията за гасене на пожара са били възпрепятствани, тъй като нито един фермер на хавайско таро не може да бъде намерен за разрешение да отклони допълнителна вода към частен резервоар. Tremble не отговори на обаждания за коментар този уикенд.

Вице-губернаторът на Хаваите Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи "безпрецедентни." Вице-губернаторът на Хавай Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи „безпрецедентни“. Зеке Калуа/окръг Мауи

Окръг Мауи, а не предприемачът, експлоатира водната система, използвана от пожарникарите, и докато маркучите им губят налягане срещу пламъка от 1000°, властите на окръга обвиняват разтопени тръби и безсилни помпи, докато ветровете бяха твърде силни, за да изпускат вода от хеликоптери, правейки нивата на резервоарите спорни .

„В този конкретен случай нямаше да има никаква разлика“, каза Пелегрино относно искането за резервоар. „Дори да се намеква, че това би могло да промени нещо, е просто пълен фарс.“

Растения Taro се виждат в семейната ферма на Хокуао Пелигрино във Уайлуку на Мауи на 20 август 2023 г. class= Растенията Таро се виждат в семейната ферма на Хокуао Пелигрино във Уайлуку на Мауи на 20 август 2023 г. Евелио Контрерас/CNN

Подобно на мнозина около Мауи, той е разочарован от официалния отговор на бедствието, но с трайна алоха Пелегрино и семейството му прекараха неделята в готвене на домашно кало, за да направят пои за обяда за добре дошли на президента Джо Байдън.

Какво би казал на президента при възможност? „Оставете хората на Лахайна да ръководят това възстановяване на своята общност – местни хавайци и местни жители“, каза той. „Нека бъдат там на масата, за да помогнат при вземането на някои от тези много важни решения, които ще засегнат следващите седем поколения.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР