В Хърватия залесяват отдалечени гори, пострадали от пожари, с дронове,

...
В Хърватия залесяват отдалечени гори, пострадали от пожари, с дронове,
Коментари Харесай

Tехнологиите в помощ на природата: Дронове залесяват опожарени гори в Хърватия

В Хърватия залесяват отдалечени гори, потърпевши от пожари, с дронове, оповестява Ройтерс.

Проектът се реализира от компания " Магическа гора ", която желае да развие самодейността на интернационално ниво. Горан Ладишич от " Магическа гора " изясни, че потреблението на дронове не е оригиналност. Това, което отличава хърватската самодейност от останалите, е, че се употребяват по-големи съдове - с размера на топка за голф. Те съдържат съставки, които имат за цел да основат удобна среда за поникването на семената.



" Освен семето, ние слагаме вътре и пясък, трева, пръст и чили ", описа Лашич. " Чили се поставя, тъй като по този метод дивите животни, в тази ситуация на дъба - дивите свине, няма да изядат семената ", добави той.

Seed-scattering drones are crisscrossing Croatia's skies in an airborne attempt to replant remote forests damaged by fire, an initiative its backers aim to promote internationally.
— Reuters Science News (@ReutersScience)
Горските пожари в Хърватия през лятото постоянно пораждат в труднодостъпни региони, по тази причина методът на залесяване по въздух е подобаващ, споделят водачите на плана. Тази седмица " Магическа гора " е пуснала топки със семена в Oбщина Промина в южната част на страната.


" Ние избрахме този новаторски способ, тъй като имахме доста горски пожари в нашия регион, най-големият от които през 2009 година ", сподели кметът на Промина Тихомир Буданко. Той посочи, че в региона сега порастват единствено ниски шубраци.

Инициативата на " Магическа гора " се развива от повече от две години. Горан Ладишич сподели, че проби са посочили, че над 40 % от разпръснатите семена са съумели да заловен корени.

Иван Видакович, който управлява полетите на дроновете, сподели, че за осем часа, с потреблението на четири или пет дрона, може да се покрие повърхност от към 10 хектара.

Идеята е регионите да бъдат залесени още веднъж с присъщите за тях дървета. Макар че планът е употребявал до момента единствено семена от разнообразни типове дъб, основателите му считат, че може да бъдат употребявани всевъзможен тип семена на дървета.

" Магическа гора " е в контакт с сътрудници от Украйна, Босна, Черна гора, Австрия и Калифорния за да развие продукта идната година.

Хърватските иноватори считат също да вземат участие в самодейността на Европейски Съюз за засаждане на три милиарда дървета до 2030 година в границите на битката с климатичните промени и загубата на биоразнообразие, отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР