В Хърватия на 17 април се провеждат парламентарни избори, а

...
В Хърватия на 17 април се провеждат парламентарни избори, а
Коментари Харесай

Парламентарни избори в Хърватия на 17 април: Президент срещу премиер

В Хърватия на 17 април се организират парламентарни избори, а двама съществени претенденти за ръководители на държавното управление са президент и министър председател, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Бгнес. В разбора на организацията се отбелязва, че десният министър председател Андрей Пленкович ще се изправи против левия президент Зоран Миланович, като и двамата ще се опитат да убедят съгражданите си, че ще донесат разцвет, борейки се с широкоразпространената корупция, хроничния дефицит на работна ръка, инфлацията и противозаконната миграция.

Пленкович е най-дългогодишният министър-председател на Хърватия и се стреми към трети мандат. Той стана министър председател през 2016 година Известен е с умерения си звук и умеенето да се пребори с обвиняванията в корупция, Пленкович търси по-центристки път за националистическата партия, която господства в политиката на балканската страна от независимостта ѝ насам.

Постиженията му са свързани с присъединението на Хърватия към безвизовата Шенгенска зона и прекосяването към еврото. Опонентите обаче се пробват да бележит случаи на корупция, свързани с ХДС. Няколко министри от партията се отдръпнаха на фона на обвинявания в корупция. Един настоящ министър беше задържан. Седмици преди изборите назначението на почитан арбитър за основен прокурор на Хърватия изкара хората на улицата поради нови обвинявания в корупция.

54-годишният Пленкович е роден в Загреб, приключва право и стартира дипломатическа кариера в Министерството на външните работи. Той следи пътя на Хърватия към европейската интеграция, преди да стане народен представител от ХДС. Политикът става евродепутат през 2013 година, когато Хърватия се причислява към Европейски Съюз.

" Реших да бъда обществено зает и да направя Хърватия по-добра, да допринеса за всичко, което прави обществото и стопанската система ни по-силни ", написа Пленкович в неотдавнашна обява в обществените мрежи.

Неговият конкурент Зоран Миланович е образован и целенасочен, само че също по този начин постоянно считан за експлозивен и нахален. Миланович се кандидатира за повторно за министър-председател, като заемаше този пост от 2011 до 2016 година През последните години той възприе по-популистка изразителност и флиртува с десницата. Той е подложен на критика, че употребява нецензурни изрази в речите и интервютата си и постоянно насочва нападки против противници, чиновници на Европейски Съюз и критици.

" Характерът ми не е елементарен, само че няма да мълча ", написа Миланович в скорошен пост във Фейсбук и даде обещание да " образува държавно управление на националното избавление ". Роден в Загреб през 1966 година, той е считан за един от най-хубавите студенти по право на своето потомство и е разпален боксьор-аматьор.

Миланович, чийто петгодишен мандат като президент изтича през януари, изненада мнозина, като разгласи, че ще се включи в тазгодишното съревнование като претендент на Социалдемократическата партия (СДП). Най-високопоставеният съд на Хърватия се произнесе против присъединяване му във вота, до момента в който той към момента е президент. Той обаче подцени решението и стартира де факто акция в цялата страна.

Когато стана министър-председател през 2011 година на 45-годишна възраст, водачът на СДП беше възприеман като обещаващ млад политик, свободен от корупцията, която тормози конкурентната ХДС. Но неговото държавно управление не съумя да реализира по този начин нужните промени, като затвърди необятно публикуваното застъпничество и неприятните стопански трендове.

След като СДП загуби вота през 2015 година, Миланович се отдръпна от поста си отпред на партията, отдръпна се от политиката и работи като съветник. Той се завърна в политиката през 2019 година като претендент на СДП за президентския пост. Описвайки себе си като човек с " ляво сърце и консервативна глава ", той завоюва изборите, провеждайки акция под лозунга: " президентът с темперамент ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР