В Хърватия, както и в други страни, където голяма част

...
В Хърватия, както и в други страни, където голяма част
Коментари Харесай

В Хърватия започва туристическият сезон

В Хърватия, както и в други страни, където огромна част от националния приход идва от туризма, всички погледи са ориентирани към развиването на обстановката в Украйна. По традиция хърватският туристически сезон стартира с Великденските празници, а резултатите от резервациите досега са доста положителни, оповестяват от Хърватския народен туристически съвет (HTZ). Според Кристиян Станичич, шеф на съвета, „ през първите три месеца Хърватия е с 93 % от туристическия трафик от рекордната 2019 година и можем да бъдем удовлетворени “. Информациите от пазарите на Словения, Италия, Австрия, Унгария, Бавария, Чехия и Словакия, демонстрират, че резервациите както за Великденските празници, по този начин и за 1 май, са доста положителни, защото по това време в някои от тези страни има и пролетни учебни ваканции.

Хърватия има преимущество пред конкуренцията, че е най-вече автомобилна дестинация и е физически покрай всички значими за нея туристически пазари. И съгласно шефа на Хърватския туристически съюз (HUT) Велко Остоич сега резервациите нарастват. Сезонът ще се дефинира от развиването на обстановката в Украйна и въздействието на инфлацията върху бюджетите, които хората могат да си разрешат за пътешестване и и отмора. На въпрос дали хотелиерите ще покачат цените заради стопански въздействия, Остоич споделя, че може да се чака нарастване на цените на " а ла карт " услугите, т.е. на отвън пансионните предложения (ресторанти и др.). Цените на нощувките са избрани предходната година и има подписани контракти с туроператори, а дали физически лица, които оферират стаи или къщи и жилища, могат да трансформират цените си, ще зависи от търсенето и заетостта в избрани моменти. Това, което Велко Остоич счита за прекомерно евентуално, е нараснало търсене в последния миг заради към този момент упоменатото въздействие на обстановката с войната в Украйна.

На основата на оповестени резултати от изследване на австрийската компания за проведени пътувания „ Грубер Райзен “ (Gruber Reisen) сред 1200 клиенти и купувачи, Хърватия е най-търсената задгранична ваканционна дестинация за австрийците. Британският ежедневник „ Гардиън “ (The Guardian) в особено приложение на четири страници изрежда „ скритите дестинации на приказната Хърватия “, определяйки ги като „ същински туристически открития “, сред които са остров Силба, естествен парк „ Папук “, Трибун – дребен далматински град и пристанище на фантастична позиция за корабоплаване на юг и север, река Мрежница и други

Потвърждение на оптимизма, обзел хърватския туристически пазар, са оповестените данни на Туристическата асоциация на град Опатия. Още през първите три месеца на тази година града са посетили 45 530 туристи и са осъществени 115 854 нощувки. Спрямо рекордната 2019 година нощувките са се нараснали с 4 %, а най-вече се е нараснал броят на локалните туристи – с цели 18 %.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР