В Хага започва първото дело срещу вече бившия президент на

...
В Хага започва първото дело срещу вече бившия президент на
Коментари Харесай

Започва първото дело срещу Хашим Тачи в Хага

В Хага стартира първото дело против към този момент някогашния президент на Косово – Хашим Тачи, предава македонската осведомителна организация „ Макфакс “.

Един от създателите и водачите на Армията за избавление на Косово (АОК) ще се яви в съда в следобедните часове, с цел да бъде осведомен с обвинителния акт. Тачи може да се признае за отговорен незабавно или в границите на 30 дни при ново чуване.

Бившите офицери от АОК Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи са упрекнати за най-малко 98 убийства. Освен това те са уличени в 34 противозаконни арестувания в Косово и Албания на над 407 души. От тях убитите са минимум 98. Престъпленията са осъществени в интервала от март 1998 година до септември 1999 г. Те са упрекнати за политическо и етническо гонене, затвор, противозаконен арест и задържане, други „ антихуманни “ дейности, грубо отношение, изтезания и убийства. Тези закононарушения са класифицирани като военни и против човечеството.

Във краткотрайното държавно управление на Косово, оповестено през март 1999 година, Тачи беше министър-председател, Весели беше министър на разузнаването, Селими беше министър на вътрешните работи, а Красничи беше представител, напомня организацията. Тачи подаде оставка от президентския пост на 5 ноември.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР