В групата в бургаската детска градина Брезичка, в която родители

...
В групата в бургаската детска градина Брезичка, в която родители
Коментари Харесай


В групата в бургаската детска градина Брезичка, в която родители заснеха системно oт страна на

В групата в бургаската детска градина " Брезичка ", в която родители снимаха редовно oт страна на учителка, са записани цели 37 деца.

За това описаха пред медии от личния състав на градината. 

Проблемът с препълнените групи в детските градини е систематичен за огромните градове и е един от най-наболелите в системата. От него страдат и деца, и учители, защото работата в групите се затруднява.

Макар по разпоредба всяка градинска група да е лимитирана до 23 деца, а всяка яслена - до 18, тези правила постоянно не се съблюдават.

Напротив, в София да вземем за пример са засичани случаи с 37-40 деца, а от време на време стигат и 44, сподели пред OFFNews Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система. Кенова събира сигнали и прави гражданска инспекция за надплановия банкет в столицата, а комитетът стартира и петиция за по-малки групи в градините и респективно - по-здравословна среда за децата.

Надплановият банкет отразява, от една страна, казуса със записаните по втория метод деца в детските заведения. От друга страна обаче той компенсира доста дефицита не места в градините, по тази причина е мълчешком толериран.

И родители, и учители са на мнение, че огромните групи с малко личен състав (в всеобщия случай две учителни и една помощник-възпитателка, работещи на две смени) влошава работната среда и качеството на образование в градините.

Засега стъпки в посока понижаване на групите или увеличение на личния състав не са подхванати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР