- В Грохотно работят по няколко международни проекта на програма

...
- В Грохотно работят по няколко международни проекта на програма
Коментари Харесай

Селско училище, обявило Красимир Вълчев за най-загрижен министър, чака деца от 5 страни

- В Грохотно работят по няколко интернационалните плана на стратегия “Еразъм+ ”

- Децата учат и посредством игри, основани от директорката и учителите

“Много са изобретателни и новаторски, имат доста планове по “Еразъм ”. Впечатляващо е по какъв начин едно малко, отдалечено учебно заведение може да е доста работещо с помощта на шефа и на учителите. ”

Това сподели преди дни за 24 часа ” министърът на образованието Красимир Вълчев за учебното заведение в девинското село Грохотно. Оттам му издадоха документ за “най-загрижения министър ”, тъй като

им даде пари

за цялостна

цифровизация

и е първият министър от съвсем век, който прекрачва прага им. Вълчев бе там през октомври предходната година. В селото одобриха визитата като историческа.

“Нищо не сме желали. Просто благодарих, че едно малко селско учебно заведение може да посрещне министър. С признателност и без подигравка споделих, че до момента не сме получили никакви средства от страната ”, споделя директорката Фани Василева.

Училището обаче изненадващо видя по сметката си над 31 хиляди лева, преведени от министерството. Средствата ще бъдат употребявани за замяна на компютърния кабинет, слагане на интерактивни дъски във всяка класна стая, преносими компютри към тях, както и други устройства и интерактивни и новаторски приложения за образование. В Грохотно учат 52 деца от 1-и до 7-и клас. Сградата на учебното заведение е на 60 години. Класните стаи се отопляват с печки на дърва.

“Министърът ме попита дали нямаме потребност от средства за ремонт на покрива. Много учебни заведения в България плачат за покривите си и получават пари. Казах, че се оправяме сами. Впечатлил се от това, което вършим. Един от сътрудниците загатнал, че компютрите ни са остарели, на над 10 години, нищо повече ”, твърди директорката.

Казва, че

сама през лятото

шпакловала и

боядисала

фоайето на постройката. Всички усъвършенствания са правени със лични средства - за сметка на бюджета на учебното заведение или с част от средствата по стратегия “Еразъм + ”.

Вълчев бил впечатлен по какъв начин децата в селото се образоват с игри, основани от учителите, работят по доста национални и интернационалните планове и имат етнографски музей, в чиито креативен работилници вземат участие родители и сътрудници от Европа.

В Грохотно всички деца са билингви. Усвояват български в учебно заведение, а споделят основно на турски в фамилиите си. От първи клас учат по особено направени стенни картини за развиване на речта и асимилиране на думи. Педагозите открили, че по този начин по-лесно получават езикови познания.

Освен това директорката и учителите са основали игри, от които учениците черпят познания, опит и умения.

Едната е за начален курс и се споделя “предлагам - играя - мисля - откривам ”. Другата е “знам - умея - мога - изучавам ”. Изработени са от винил и се играят в коридора. Те са на 2 равнища, всяко съдържа разнообразни по компликация въпроси. Детето хвърля особено направен зар, който попада на съответния въпрос.

Към игрите има и на практика задания. Някои се извършват на момента, други са свързани с презентации или правене на планове. “Те са основани по концепция на стратегия “Еразъм + ”. С тях учениците получават сложни познания по едно и също време в разнообразни просветителни области. Харесани са в доста европейски страни. От учебни заведения в Полша, Турция, Италия, Латвия и други страни са ни желали единодушие да си изработят и те такива. Много шефове от България обявиха предпочитание да им изработим и да си ги купят ”, споделя Василева.

Училището работи по едно и също време по пет интернационалните плана по “Еразъм + ”. По тях

над 85 %

от децата са

посетили

разнообразни

европейски

страни

Били са в Италия, Малта, Португалия, Естония, Турция, Гърция и доста други.

Селското учебно заведение нееднократно е било хазаин на деца и учители от дузина европейски страни. Обикновено гостите отсядат по домовете на връстници от Грохотно или в хотели в Девин.

През март чакат 33 деца, учители и шефове от 5 европейски страни. Ще ги учат на история, като им покажат, че от време на време не задачата, а пътят до нея е значим. Едни от децата ще вършат изявленията за Трети март, други ще рисуват. Учителите също имат предварителна задача -

саморъчно

да изработят

знамето на

Райна Княгиня

и Самарското

и към етнографския музей да прибавят историческа колекция.

Отскоро учебното заведение е почнало основаването на неповторима “Смесена екосистема ”. За тази цел от всяко посещаване в европейска страна деца и учители придвижват разнообразни семена на дървета, цветя и билки и ги засаждат в наши условия, с цел да наблюдават развиването им. Има към този момент растения от крайбрежията на Адриатическо море, Егейско море, на Атлантическия океан и доста други региони на Европа.

От Европа те

придвижват и

вулканични

камъни,

магма, части от солни мини и други забавни неща, които им оказват помощ в образованието. Като от вулкана Етна и Везувий в Италия, солните мини в Полша и Румъния. Сбирката е станала част от стенен украсителен отбор в един от коридорите - по този начин прикрили паднала мазилка.

В двора на ОУ “Гео Милев ” педагозите и учениците сами са построили цветна пешеходна безвредна пътека, имат и кабинет по сигурност на придвижването. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР