В Гранитна зала на Министерския съвет са министър-председателят Николай Денков

...
В Гранитна зала на Министерския съвет са министър-председателят Николай Денков
Коментари Харесай

Отчетът за първите девет месеца управление на кабинета Денков

В Гранитна зала на Министерския съвет са министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел показват свършеното от водения от тях кабинет в последните девет месеца.

След като бе показан къс филм за свършеното от кабинета " Денков “ и трудностите през първите девет месеца, министрите имаха опция да показват в обобщение върху какво са работили и върху кавко имат намерение да работят и в идващите месеци. 

Асен Василев открои няколко целта. Първият от тях България да влезе в еврозоната през 2025 година. Вторият е да се продължи политиката за напредък на приходите, като в същото време се подкрепя бизнеса за увеличение на вложенията.

" Всичко това да се случи в 3% недостиг, прави уравнението малко по-сложно “, съобщи Василев.

Той сподели, че МФ работи доста добре със Здравната каса, а през вчерашния ден е била призната мярка, която разрешава намаляването на цените на медикаментите главно за възрастните хора.

Калин Стоянов регистрира, че през последните 9 месеца двата съществени целта са битката с незаконната миграция и пътния травматизъм

" Ние бяхме сложени в извънредно тежка обстановка по линия на незаконната миграция или 50% растеж на незаконното прекосяване на границата “, съобщи Стоянов.

Той разяснява, че с помощта на взетите ограничения и координираните дейности с турските управляващи от месец септември насам се следи трайна наклонност на понижаване на мигрантския приток.

" Това даде мотив за пускане на договарянията за влизане на България в Шенген “, съобщи той.  

По отношение на войната по пътищата той сподели, че набелязаните ограничения ще дадат резултати не незабавно, а след няколко месеца. По думите му към този момент се следи цялостна наклонност за по-ниска смъртност по пътищата у нас.

Като трети приоритет, вътрешният министър уточни провеждането на  административна в Министерство на вътрешните работи.

Андрей Цеков сподели, че за управлението на Министерство на регионалното развитие огромната цел е била вложението на средства в продължаването на инфраструктурата. По думите му главната задача и през идващите месеци ще бъде вложения в магистралните пътища.

" Магистралите са кръвоносните съдове, посредством които живее и се развива нашата стопанска система “, съобщи Цеков.

Министерство на регионалното развитие ще желае да отвори сред 60 и 90 км нови автомагистрални пътища.

Цеков означи като триумф организирането на финансовата стратегия за плановете на общините. Той сподели, че в границите на идната седмица към този момент ще има над 400 контракта за допустимите планове. По думите му съществена задача след ротацията ще бъде да бъде подписването на национална рамка за вложенията, която да отрегулира разпоредбите, по които те ще се случват.

Иванка Шалапатова означи, че в обществената сфера тя и ръководеният от нея екип се целят да се сътвори механизъм за установяване на  минималната работна заплата, който да регистрира всички справедливи параметри.

Шалапатова уточни като последваща цел осъществяване на стратегия, която да подкрепя хората, наранени от зеления преход.

Освен това повишението на обществените отговорности за поддръжка на жителите.

Тодор Тагарев уточни, че главните задания са били свързани с укрепването на националната сигурност, по едно и също време с това подпомагайки Украйна във войната, стартирана от Русия.

Министърът бе безапелационен, че ще се нужни още средства за ускоряването на програмата за рационализация на армията. Той сподели, че ще работи за привличането на младежи към армията посредством по-конкурентни условия на труд.

Атанас Славов означи, че една от главните задания пред него е била смяната на Конституцията. По думите му тя е разрешила България да влезе в Шенген, а през идващите месеци и в еврозоната.

Правосъдният министър сподели, че ще се стреми към приемането на Закон за лобизма, който да подсигурява, че ще се пазят обществените ползи.

Славов не пропусна да означи, че ще упорства български прокурори да вземат участие в следствията против военни закононарушения, осъществени в Украйна.

Галин Цоков сподели, че в областта на образованието главната задача е било повишението на качеството на образованието и научния развой. Той означи, че би трябвало да се реализира баланс сред компетентностите на учениците и студентите и заобикаляща ги среда.

Образователният министър ще продължи да работи за цифровизация на образованието, създаване на съвременна инфраструктура в учебните заведения и други.

Христо Хинков сподели, че в областта на опазването на здравето измененията и резултатите изискват време. Той уточни обаче, че главният приоритет до края на тази година ще бъде работата по плана за построяването на Националната детска болница. Следваща задача ще бъде усъвършенстването на превозването на пациенти при донорски обстановки, точно поради това ще се построи такава организация, която да координира подобен вид случаи.

Кръстьо Кръстев означи, че в региона на културата главен приоритет остава развиването на бранша и основаването на по-добри условия за работа в него. Следващата задача би трябвало да бъде запазването и развиването на националното културно-историческо завещание.

Юлиян Попов регистрира, че най-важното за него в региона на околната измежду през тази година ще бъде съкращаването на капиталовия развой с една година.

Кирил Вътев сподели, че главната цел ще бъде поддръжката на родните производители, тъй че по-големи количества родна стока да доближава до питателните вериги и респективно до жителите.

Георги Гвоздейков означи, че за него най-важно ще бъде модернизацията на железопътния превоз у нас. Той сподели, че този приоритет би се усетил най-добре от хората и е превозът, който е с най-голямо бъдеще.

Друга задача за транспортното ведомство ще бъде развиването на плана за незабавна здравна помощ по въздух.

Богдан Богданов разяснява, че ще продължи да работи за  изпълнението на икономическите цели за присъединение към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.  Той сподели, че ще работи за намаляването на административната тежест пред бизнеса, както и за трансформацията на държавните сдружения.

Икономическият министър означи, че приоритет пред него ще бъде реформирането на КЗП.

Милена Стойчева регистрира, че съществена задача Министерството на нововъведенията и растежа за нея е била превръщането на България в иновационен хъб, водач на Балканите. Тя сподели, че в региона  на нововъведенията се е работило и работи в региона на развиването на изкуствения разсъдък, транспарантното разходване на средствата за вложения, създаване на индустриални зони.

Румен Радев означи, че в региона на енергетиката главен приоритет е бил налична, сигурна и устойчива сила. Той сподели, че екипът, с който е работил, се е справил чудесно. През идващите девет месеца те ще работят за завършването на тактиката за енергийната сигурност, завършването на проекта за либерализация на пазара на ток и създаването на новите нуклеарни мощности, хидроенергийните мощности и преносната система.

Александър Йоловски регистрира, че в региона на електронното ръководство голям брой сфери от живота към този момент са били цифровизирани. Той сподели, че ще работи за това да се постави завършек на секретните публични поръчки в бранша, като това би пренасочило средства към киберсигурността.

Зарица Динкова сподели, че всички цели пред туристическото ведомство за били изпълнени. Тя сподели, че към този момент има голям брой записани чужденци, които да посетят нашата страна в границите на този и идващия туристически сезон.

Димитър Илиев регистрира, че в областта на спорта той и екипът му са внесли успокоение. Той изрази вяра, че ще може да продължи да работи и предизвести, че има доста мощно политическо говорене в спорта. Илиев сподели, че ще желае да обезпечи оптимално положителни условия за българските спортисти, които ще съставляват България на олимпиадата в Париж тази година. Сред другите цели ще бъде развиването на спортната инфраструктура у нас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР