В градовете в Украйна вече няма нито един паметник на

...
В градовете в Украйна вече няма нито един паметник на
Коментари Харесай

Украйна премахна всички паметници на Ленин

В градовете в Украйна към този момент няма нито един монумент на Владимир Ленин, заяви шефът на Украинския институт за национална памет Володимир Вятрович, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

В страната са демонтирани 2389 социалистически паметника, измежду които 1320 на Ленин.

" По наша информация в градовете към този момент няма Ленин ", уточни Вятрович, като посочи, че става дума за територията под държавен надзор.

По думите му към момента може да има нерегистрирани монументи на Ленин в села и предприятия, които също ще бъдат отстранени, в случай че бъдат открити. 

Гипсовите скулптурни изображения на болшевишкия водач не съставляват материална и историческа полезност и по тази причина са били унищожени. Бронзовите бюстове може да бъдат претопени или предадени в музеи, изясни Вятрович.

Очаква се в края на годината да проработи музей на монументалната руска агитация, в който ще бъдат изложени и статуи на Ленин. 

Украйна одобри закон против комунистическата агитация през 2015 година След приемането на закона стартира унищожаване на социалистически монументи, а географските обекти, посочени в чест на руски държавници и партийни дейци, са преименувани. По данни на украинските управляващи в страната са преименувани 987 обитаеми места.

Преди месец Полша одобри закон, който планува демонтирането на монументи от руската ера. До края на годината ще бъдат премахнати общо към 500 паметника, като над половината са мемориали в чест на Червената войска.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР