В град Рила започна Кратун месец. За местните хора той

...
В град Рила започна Кратун месец. За местните хора той
Коментари Харесай

В Рила започна уникалният за страната Кратун месец

В град Рила стартира " Кратун месец ". За локалните хора той стартира от отточването на към този момент готовото вино от бъчвите и продължава до празника Трифон Зарезан като включва всички зимни празници. Единственият по рода си в страната празник е основан преди повече от век от сдружение " Пакост ". Негов правоприемник е съдружие " Кратун месец ".


" Кратун месец " в Рила стартира след края на стопанската година, с цел да са по-разнообразни дългите зимни дни. За локалните поданици това е празник на общуването, а за виното споделят, че в дребни количества с изключение на за въодушевление, служи и залек.
Станке Милчев – ръководител на сдружение " Кратун месец ": Виното сплотява хората. Който пие вино неприятно не мисли, а в противен случай - в него има обич, любов сред хората и предпочитание да живее и да работи. Марияна Костова – община Рила: 99 дни продължава до Трифон Зарезан когато към този момент виното е на привършване, когато мъжете са съумели да избистрят в политиката в кръчмите, да обсъдят под сурдинка всичко, което се случва в селото и стартират новата стопанска година – март месец. Борис Лопарски: " Кратун месец ". се отбелязва единствено в Рила в цяла България. Аз го помня от дете. И до ден сегашен и то ще се продължи да се чества към момента.
Името на празника произлиза от вид тикви, употребявани като черпак. В Рила в миналото е имало доста ханове, в които от кратунките се пиело вино напряко от бъчвите.
Станке Милчев - ръководител на сдружение " Кратун месец ": Кратунката е употребена освен в пиелъка, тя се е употребила и в бита на хората. Преди 80 години тука имахме млади, където дамите вършат огньове топла вода в котлите с кратунката топлата вода взимат и поставят в коритата да перат.
Старото сдружение " Пакост " е имало щемпел с демон и вила в ръка, а случки с локални шегаджии, наричани още зевзеци, се описват и през днешния ден. На паспорта на френски екскурзиант те поставили щемпел на сдружението.
Марияна Костова – община Рила: Преминавайки през границата това е основало надали не дипломатически скандал виждайки този щемпел с демон с вила в ръка върху паспорта на френския жител ….В последна сметка печатът е бил прикрит и дълго време не се е знаело кой го съхранява.
В планинското градче по-възрастните се майтапят, че " Кратун месец " е времето за тези, които пият, само че не се напиват и за тези които се смеят, само че не разрешават да бъдат осмивани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР