В град Курган равнището на водите на река Тобол се

...
В град Курган равнището на водите на река Тобол се
Коментари Харесай

Путин призова жителите на засегнатите от потопа райони в Сибир да се евакуират


В град Курган нивото на водите на река Тобол се е повишило с 970 сантиметра по данни от тази заран, заяви регионалната администрация, призовавайки жителите на застрашените от наводнения региони да се изтеглят.

Според организация Интерфакс управата на Томска област е уведомила, че тук-там в региона равнището на река Об е минало сериозните индикатори, само че не е толкоз високо в коритото на притока ѝ Том.

Руският президент Владимир Путин прикани нощес жителите на засегнатите от наводнения региони да се вслушат в апелите за евакуация, защото водите в сибирските Курганска и Тюменска област не престават да се повишават, съобщи Франс прес.

" Защо хората не напущат? Те се опасяват за имуществото си и за домовете си. Трябва да ги убедим, че всичко ще бъде предпазено ", съобщи съветският президент по време на видеоконферентно заседание с губернаторите на засегнатите райони, а точно Курганска, Тюменска и Оренбургска област, фрагменти от което бяха излъчени по малкия екран.

Няколко души, интервюирани от Агенция Франс Прес през последните няколко дни в Оренбургска област, обявиха, че се опасяват от мародерство.

В Курганска област повече от 14 300 души са евакуирани от наводнените региони, в това число 1833 деца, съобщи губернаторът на региона Вадим Шумков по време на съвещанието с Путин.

По думите на Шумков в неговия район, през който минава река Тобол, са наводнени повече от 3000 къщи в 25 обитаеми места.

Жителите на самия град Курган, който има население от към 300 000 души и някои квартали на който към този момент са наводнени, също бяха призовани да се изтеглят бързо.

" Вземете със себе си децата си, инвалидите и възрастните си родственици и не оставяйте домашните си любимци в зоната на риск /.../ Тръгвайте! Не чакайте водата да наближи дома ви " , предизвестиха градските управляващи в " Телеграм ".

Засега към 435 души са евакуирани от прилежащата Тюменска област, където река Ишим също се повишава. Местните управляващи обаче чакат обстановката да се утежни през идващите дни.

" Очакваме приливната вълна да пристигна от Курганска област ", като равнището на водата може да надвиши с повече от 2 метра върха, доближат през 2017 година, сподели губернаторът на региона Александър Моор.

В Оренбург, който е в епицентъра на наводненията през последните няколко дни, равнището на река Урал е почнало да спада, само че към момента е високо - 1099 см, съгласно градските управляващи.

Наводненията в тези съветски области, както и в прилежащ Казахстан, са породени от интензивни превалявания, съчетани с повишение на температурите и засилено размразяване на снеговете и ледовете. Според учените световното стопляне благоприятства екс
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР