В град Ел Алто в Боливия бе даден старт на

...
В град Ел Алто в Боливия бе даден старт на
Коментари Харесай

„Росатом“ строи най-високо разположения изследователски реактор в света

В град Ел Алто в Боливия бе даден старт на строителството на изследователския атомен реактор, който е основен детайл от Центъра за нуклеарни проучвания и технологии в страната. Президентът на Боливия Луис Арсе и първият заместител общоприет шеф на „ Росатом “ Кирил Комаров участваха в церемонията по изтичане на първия бетон.

Центърът за нуклеарни проучвания и технологии е неповторим за атомната промишленост – той е на височина от 4 000 метра над морското ниво и е най-високо разположеният атомен обект в света. Изграждането му ще способства за развиване на науката, медицината, селското стопанство и образованието в Боливия и ще разреши основаването на над 500 висококвалифицирани работни места за жителите на Ел Алто и Ла Пас.

В базата на Центъра ще се създават радиофармокологични препарати, които ще разрешат провеждането на над 5 000 процедури годишно по диагностика и лекуване на онкологични болести. „ Благодарение на инфраструктурата на центъра, боливийските и задграничните учени ще могат да организират невиждани нуклеарни проучвания на височина 4 000 метра над морското ниво. Те ще оказват помощ на Боливия да развива браншове като минодобивния бранш, селското стопанство, както и при проучване на водните запаси “, съобщи Луис Арсе.

„ За „ Росатом “ построяването на Центъра за нуклеарни проучвания и технологии е една от предпочитаните задания. Това е първият наш толкоз сериозен план в Латинска Америка и ние вършим всичко допустимо за сполучливата му и своевременна реализация “, означи Кирил Комаров. „ Завършихме главните строителни действия и се готвим да предадем на клиента предклиничния циклотронно-радиофармакологичен комплекс и многоцелевия център за облъчване до края на 2021 година Срокът за предаване на останалите обекти на центъра, в това число и реакторния комплекс е 2024 година. Бих желал да благодаря на нашите боливийски сътрудници и подизпълнители за ефикасната работа. Днес на строителната площадка работят над 500 жители на Боливия “, съобщи Евгений Пакерманов, президент на „ Русатом Оверсиз “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР