В голяма степен отговаряме на исканията на майките на деца

...
В голяма степен отговаряме на исканията на майките на деца
Коментари Харесай

Гьоков: В голяма степен отговаряме на исканията за увеличаване на инвалидните пенсии


В огромна степен отговаряме на настояванията на майките на деца с увреждания за увеличение на инвалидните пенсии. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков по време на брифинг в Народно събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС. По думите му тези нараствания касаят всички хора с увреждания, освен майките.

" Осигуряването на обществената поддръжка за нуждаещи се жители, в това число на тези с увреждания, е измежду целите на МТСП. Сред главните акценти е основаването на условия и благоприятни условия за обществено подкрепяне и даване не целеустремено подкрепящи и насърчаващи ограничения за хората с увреждания за приобщаването им в общността, което е едно от изискванията за динамична макроикономическа обстановка и районни диспропорции. Имат значим предпазен резултат върху качеството на живот и обществено изключване. С плана на закона за бюджета на ДОО за 2022 година утвърден от Министерски съвет и импортиран за разискване в Народното събрание е препоръчана цялостна уравновесена поддръжка към нуждаещите се жители от уязвимите групи с увеличени обществени заплащания. Увеличението в бюджета на ДОО е с 8.3 % или в цифрово изражение това е 1 милиарда 295 млн. лева Увеличението на бюджета на МТСП е с близо 350 млн., от които 230 млн. директно ориентирани към хората с увреждания, в тяхна поддръжка. За страдание ниските равнища на обществените заплащания открити през годините не оставят чувството у хората за правдивост. Повод за наличието ми в Народно събрание дружно с специалистите от МТСП е покана на парламентарните групи от ръководещото болшинство, и е предизвикано от митингите на хората с увреждания и настояванията им за по-високи инвалидни пенсии ", добави Гьоков.

По думите му нужни са съществени промени в общественото подкрепяне, свързани с основна смяна на оценката на трудоспособността.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански разяснява какво е решено сред съдружните сътрудници. " Важно е да дадем точните проценти. Размерът за обществената пенсия за неработоспособност се дефинира в % от обществената пенсия за напреднала възраст, както следва: за лица с трайно понижена продуктивност, тип и степен на увреждане 100 % с избрана непозната помощ предвиждаме 160 %, за лица с трайна понижена продуктивност тип и степен на увреждане от 91 до 100 % предвиждаме 140 на 100 и за лица с трайно понижена продуктивност тип и степен на увреждане от 71 до 90 % предвиждаме 130 на 100. Това, което ние ще създадем сега е отговор на множеството от настояванията, които и народните представители са отправили към Комисията по бюджет и финанси и на хората с увреждания ", съобщи още Каримански.

Председателят на Социална комисия и народен представител от Политическа партия Искрен Арабаджиев разгласи, че са се разбрали от вторник да стартира поредност от срещи и полемика за проблемите в обществената сфера.

" Преди малко организирахме среща с представители на " Системата ни убива ". Това, което желаеме да покажем като коалиция и ръководещо болшинство, че сме близо до хората и се вслушваме в техните думи. Разбрахме се от идната седмица от вторник да стартираме поредност от срещи и полемики с представители на разнообразни организации, с които да стартираме сериозна работа по обществената сфера и проблемите, които са се натрупали с времето. Има импортиран законопроект за Закона за персоналната помощ. Активният разговор започваме идната седмица след приемане тази седмица на Закона за държавния бюджет ", съобщи още Арабаджиев. /БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР