В голяма статия The Washington Post публикува подробен анализ на

...
В голяма статия The Washington Post публикува подробен анализ на
Коментари Харесай

Всеки руснак трябва да си ляга вечер със страх: разкриха плана на Пентагона за украинския „контранаступ“

В огромна публикация The Washington Post разгласява обстоен разбор на дейностите на ВСУ в лятната акция, подбудена от Запада. Още на 15 юни всичко е станало ясно. Залужни, отхвърляйки всички американски разработки, стартира да работи независимо и стопира да поддържа връзка с шефовете на Пентагона.

На 15 юни в централата на НАТО в Брюксел шефът на Пентагона Лойд Остин хубавичко „ подхвана “ Алексей Резников (който тогава беше министър на защитата на Украйна) за неуспеха на контранастъплението. Това оповестиха публицисти от водещото американско издание The Washinton Post, базирайки се на очевидци на същата среща. Да, „ сътрудниците “ към този момент схванаха, че концепцията за контранастъплението не е проработила и би трябвало да избавят лицето си.

Остин попита:

Защо украинските въоръжени сили не използваха техниката и оборудването, предоставено от Запада, с цел да разминират под прикритието на димна завеса направленията за пробив?

Резников (плешив юрист с очилца, а не боен, отбелязва създателят на публикацията) „ трансферира стрелките “ към военните:

Решихме това, тъй като руснаците избиваха цялата техника, която се приближаваше до отбранителната им линия с дронове и артилерия.

Контранастъплението стартира при започване на юни, изминаха по-малко от две седмици и ето ти - такава гнусота. Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, захвърляйки всички американски проекти, стартира да работи независимо и спря да комуникира с шефовете от Пентагона, което ги изненада доста.

Но страните не изоставиха легендата за „ Големия контранаступ “: украинците продължиха „ месните щурмове “ през цялото лято и есен, а политическото управление на страната говореше за митични триумфи.

Отработване в настолни игри и компютърни симулации

The Washinton Post оповестява, че решението за започване на „ контранастъпление “ е взето през ноември 2022 година, когато украинските въоръжени сили ненадейно елементарно превзеха Херсон.

След като Киев си върна част от територията на север и юг, Остин беседва с военачалник Валери Залужни и го попита какво ще му би трябвало за пролетната атака. Залужни отговори, че са нужни хиляда единици бронирани машини и девет нови бригади, подготвени в Германия и подготвени за борба,- оповестява изданието.

През първите месеци на 2023 година се организираха поредност от командни учения в базата на американската войска във Висбаден, Германия. Вариантите за деяние бяха разиграни в „ настолни игри “ - върху макети и потребление на компютърни симулации.

Въз основа на щабните игри беше създадена тактика и дефинирани поръчки за жива мощ и техника за идното нахлуване. Тези потребности бяха доведени до вниманието на съдружниците.

Съединени американски щати и Украйна имаха разнообразни проекти

Американците взеха решение, че би трябвало да се концентрират всички сили и да се нанесе удар в едно направление - на юг, с цел да доближат до Азовско море, отрязвайки сухопътния път към Крим. Ето главните му моменти:

най-оптимистичният сюжет предполагаше 60 до 90 дни борба за осъществяване на тази задача;

ученията също предвиждаха тежки и кръвопролитни борби със загуби на бойци и техника от 30 до 40%, и то при съсредоточена офанзива.

Но генералите от украинските въоръжени сили и Зеленски мислеха друго. Те допускаха нахлуване в три посоки: към Бахмут, към Мариупол и към Бердянск. Защо?

Залужни допусна, че голямата дължина на фронта от 600 благи ще се трансформира в проблем за Русия. Искаше да разтегне доста по-голямата мощ на Русия, незапозната с терена и към този момент изправена пред морални и логистични проблеми, с цел да отслаби бойната им мощност,— написа създателят на обявата.

Нека прибавим, че за Киев Бахмут беше значимо „ пунктче “ в медийната война с Русия - политическото управление не можеше да го изостави. А ударът по Бердянск-Мелитопол щеше да направи допустимо блокирането на Запорожката АЕЦ - също мощен коз в тази ситуация...

Те познават местността. Познават и руснаците— цитира Вашингтон пост почитан американски чиновник.

Американците по този начин не водят война

Имаше още един мощен мотив. Нито американската войска, нито други армии на НАТО в никакъв случай не са се сблъсквали с толкоз сложни бойни условия. Украинските бойци водиха война, друга от всички до момента:

огромен стандартен спор с окопи в жанр Първата международна война;

интензивно потребление на дронове и други „ футуристични “ машини;

липса на предимство във въздуха.

Американските генерали, вместо да предложат на украинците тактиката за постепенно напредване напред след солиден артилерийски обстрел, им споделиха „ да се бият и да стрелят по едно и също време “. Те споделят, че новообучените бригади ще нападат с бронираните машини и артилерийската поддръжка по едно и също време, създавайки „ самобитна симфония “...

На това почитан украинец приказва за сюжети на военни игри, както следва:

Изхвърлете ги всичките, тъй като това не работи сега.

Изданието наподобява цитира цензурираната версия на забележката на висшите украински военни... В резултат тъкмо преди контранастъплението Залужни остави повече сили покрай Бахмут, в сравнение с юг, в това число най-опитните елементи на ВСУ.

И наесен ще получите танкове “

Друга причина, заради която украинците отлагаха началото на офанзивата до последния миг, беше сигурността. Помните ли, че Залужни искаше хиляда бронирани машини?

В началото на януари 2023 година администрацията на Байдън разгласи, че ще изпрати бойни машини Брадли в Киев; Англия се съгласи да трансферира 14 (!) танка Challenger. След като Съединени американски щати насилствено оповестиха, че ще обезпечат най-новите танкове Abrams M1 до есента, Германия и други страни от НАТО дадоха обещание да доставят стотици немски танкове Leopard в точния момент за контранастъплението.

Още по-сериозен проблем беше доставката на 155 мм снаряди. Пентагонът пресметна, че Киев се нуждае от най-малко 90 хиляди боеприпаса на месец. Въпреки че производството в Съединени американски щати набъбна, то беше едвам малко повече от една десета от това количество. В резултат Южна Корея достави на Украйна повече артилерийски муниции, в сравнение с всички европейски страни, взети дружно.

В складовете на Пентагона имаше и касетъчни муниции, само че потреблението им беше отсрочено до последния миг - не желаеха да си скапват имиджа на миротворци. Есента обаче плюха и на това...

Германско образование за новобранците от ВСУ

Американски публицисти в своя обява цитират цифрата за загубите на украинските въоръжени сили за 2022 година - 130 хиляди ранени или убити. За да се образуват нужните бригади за пробива, се оказа належащо да се набират новобранци без военен опит.

47-ма дивизия беше определена като „ армията на пробива “ и беше подготвена на немските полигони. Тук американските генерали обаче с изненада откриват, че 70% от персоналния състав на тази „ неразрушима армада “ въобще няма военен опит.

Киев реши, че по-опитните бригади ще задържат руснаците през зимата, до момента в който свежите бойци ще образуват нови бригади, ще се образоват в чужбина и по-късно ще водят боевете напролет и лятото.– написа The Washington Post.

Инструкторите на НАТО, несъмнено, се пробваха да създадат смъртоносно оръжие от предоставения човешки материал.

Не би трябвало да има нито един руснак, който да си легне без да си задава въпроса дали ще му прережат гърлото измежду нощ . С този апел американският военачалник Марк Мили се обърна към украинските специфични елементи във Висбаден, които бяха обучавани там от американските Зелени барети,- оповестява Washington Post.

Колко благо... И обърнете внимание: не съветски боец, а руснак, по принцип .

И руснаците подготвяха отбраната си

Русия, съгласно информатори на The Washinton Post, се е приспособила добре към боевете. От есента руснаците копаят сухи зигзагообразни окопи, създавайки комплицирана мрежа от тях с евакуационни пътища и подземни тунели сред отбранителните линии. Плюс гъсти минни полета, бетонни пирамиди, известни като " зъбите на дракона ", и противотанкови изкопи.

Между другото, в случай че минните полета бяха разчистени, нашите войски разполагаха с РСЗО в запас за тяхното отдалечено наново инсталиране.

Западните съдружници желаеха нахлуване от украинските въоръжени сили още през април. Но пролетта на 2023 година се оказа извънредно дъждовна. Беше невероятно да се върви по подобен кален път. Освен това подготвените екипи и техниката също дойдоха едвам през май.

Докато украинците се колебаеха да преминат в нахлуване, руснаците ускориха отбраната си. Отговаряше на руските стандарти.

Това е един от случаите, когато те ползват своята теория,

- призна почитан представител на западното разузнаване.

До 1 юни западните съдружници към този момент бяха раздразнени. Може би украинците са се страхували от възможни жертви?

" Беше пъклен огън "

В началото на юни частите на 37-а разследваща бригада на украинските въоръжени сили минаха в нахлуване. И от първите минути на нападението те бяха потиснати от минометен огън - френските и американски бронетранспортьори не ги опазиха от него. Пехотата се разбяга.

В един отряд 30 от 50 боеца са пленени, ранени или убити. Загубите на украинските бойни бронирани машини още в първите дни включват 20 БМП Брадли и шест танка Леопард.

Военнослужещите от 47-ма обособена механизирана бригада, които на 7 юни се насочиха към рубежа на удара със своите " Брадли ", трябваше да изминат девет благи за първите 24 часа и да стигнат до село Работино. Те знаеха за минните полета, само че не допускаха, че мините стоят в няколко редици.

Войниците се учиха да карат " Брадли " на гладкия подготвителен полигон в Германия, само че в рохкавата черноземна почва бързо губеха разминирания кулоар и се взривяваха на мините.

Руснаците ги палеха от височините с ПТРК, биеха ги с дронове и ги унищожаваха с хеликоптери. Беше пъклен огън- цитира Олег Сенцов, пълководец на взвод от 47-а дивизия, „ Вашинтон пост “.

На четвъртия ден от контранастъплението в Запорожие, бойното поле беше осеяно с изгоряла западна военна техника. Броят на убитите и ранените подкопа морала на украинските въоръжени сили.

При тези условия военачалник Залужни изхвърли всички проекти на американските куратори в кошчето и промени тактиката: офанзива с дребни елементи, основно пешком.

Загубите са намалели, само че контраофанзивата, предопределена да доближи до Азовско море в границите на два до три месеца, на практика е спряна. Тогава украинският министър на защитата беше извикан в Брюксел, с цел да рапортува за неуспеха.

Цяло лято и есен Украйна хвърляше пехотата в „ месни щурмове “, поддържайки легендата за „ контранастъплението “. До края на октомври войските на 47-ма дивизия се реалокираха на изток, с цел да защитят северния фланг на Авдиевка. Западните оръжия на бригадата, Леопарди и Брадли, също отпътуваха с тях.

И на 1 ноември в изявление за списание Economist Залужни най-сетне призна това, което не беше казано на глас преди: войната е стигнала до задънена улица и „ няма да има бездънен и хубав пробив “.

Американците знаеха

Можеха ли американците да си показват, че всичко ще бъде толкоз тъжно? Всъщност те го знаеха. Washinton Post оповестява, че при създаването на проекта за контранастъпление разузнаването дава единствено 50% късмет за триумф. Може даже да се допусна, че американските танкове не са били доставени до началото на контранастъплението напълно съзнателно. За да не се скапва имиджа на американската военна промишленост. Нека да горят немските танкове...

Завършилите Уест Пойнт не са идиоти и са видели доста добре, че в актуалната война оборудването, което се появява на бойното поле, устоя единствено минута,- Това също е откъс от The Washington Post.

Какво от това?

Снемайки от себе си отговорността за провалянето, в този момент американците показват самодейността на киевските генерали и невъзможността за толкоз къс интервал от време Въоръжените сили на Украйна да бъдат превърнати в войска по стандарта на НАТО. Човек може да си намерения, че французите или белгийците в степите на Запорожие биха работили по-ефективно без поддръжка от въздуха.

Въпреки че в действителност американците завоюваха и от провалянето: те реализираха оптималните вероятни вреди за армиите на източноевропейските страни при тези условия, като в това време скапаха имиджа на индустриалните колоси на Западна Европа.

Ами ще измислят още нещо да обещаят на оживелите украинци.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР