В Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се

...
В Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се
Коментари Харесай

Путин встъпва в длъжност за четвърти мандат като президент на Русия

В Големия замък в Кремъл в Москва през днешния ден ще се състои тържествената гала по встъпването на Владимир Путин в четвъртия му мандат като президент на Русия, съобщи Франс прес.
Путин завоюва президентските избори в страната на 18 март с 76,7 %. Това бе най-високият избирателен резултат за него, откогато пристигна на власт, като освен това той бе реализиран при по-висока изборна интензивност спрямо предходния президентски избор, през 2012 година
През годините на власт Путин се наложи като мощния човек в Русия, която той сложи още веднъж на първия ред на интернационалната сцена, само че с цената на възходящи напрежения със Запада, отбелязва Франс прес. Поводи за напреженията станаха анексията на Крим, украинската рецесия, съветската интервенция в сирийската война, а през последните месеци - и отравянето във Англия на някогашния съветски разузнавач Скрипал и щерка му Юлия с нервнопаралитично вещество, за което Лондон вини Русия.
По време на предизборната си акция Путин направи много войнствени изявления и похвали новите съветски военни благоприятни условия и непобедимите, по думите му, съветски нуклеарни ракети. След преизбирането си съветският президент обаче увери, че желае да понижи военните разноски през 2018 година и 2019 година, и отхвърли каквато и да било конкуренция във въоръжаването, отбелязва още Франс прес.
Церемонията по полагане на клетва от Путин бе предшествана от митинги в събота, проведени по апела на опозиционния водач Алексей Навални в десетки съветски градове. Стигна се до доста арести, като самият Навални бе арестуван, а след това - освободен.
През 2012 година, преди встъпването в служба на Путин за трети президентски мандат, антикремълски митинг в Москва прерасна в конфликти с полицията и след това редица стачкуващи бяха наказани.
Още занапред анализатори вещаят сюжети какво ще се случи през 2024 година, когато изтече мандатът на президента. По конституция той няма право на ново преизбиране.
Руският водач към този момент сподели, че няма да трансформира конституцията, и анализатори се чудят кого ще уточни той за собствен правоприемник и дали няма да се повтори сюжетът от 2008 година, когато Путин стана министър председател при президент Дмитрий Медведев, тъй като и тогава нямаше право след два мандата да се кандидатира за трети. В нощта на преизбирането си на 18 март Путин отговори на въпрос на публицист дали ще се кандидатира след края на мандата си с думите: "Шегувате ли се! Какво би трябвало да направя? Да остана тук до 100 години? Не. "
Засега Путин не е дал индикация кой може да бъде неговият възможен правоприемник.
Според анализатора Константин Калачов не е изключено и предварително отдръпване на президента. "Той е изтощен и схваща, че би трябвало да си тръгне, до момента в който е във върхова форма ", разяснява специалистът пред Франс прес. Той предвижда, че "оттеглянето (на Путин) ще бъде красиво и ненадейно за всички ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР