В големите компании дългите работни седмици и работохолизмът са нещо

...
В големите компании дългите работни седмици и работохолизмът са нещо
Коментари Харесай

Шеф дава на служителите си по $2000, за да пътуват по света

В огромните компании дългите работни седмици и работохолизмът са нещо постоянно срещано. Ръководителите и мениджърите им са взискателни и амбициозни хора, които изискват от чиновниците си да бъдат изцяло отдадени на работата.

Заради динамичния и претрупан работен график, доста от работещите не могат да вземат даже полагащия им се годишен си отпуск.

Една компания и нейният управител обаче имат друг метод. Те заплащат на чиновниците си, с цел да си почиват. Работещите в Steel House - компания за маркетинг и реклама, получават по 2000 $ годишно, с цел да пътуват където пожелаят по света и да вършат всичко, което пожелаят (стига да не е незаконно).

Дали ще употребяват сумата за еднократна почивка, или за няколко екскурзии, зависи от самите чиновници. " Нашата просвета е доста елементарна. Тя се основава на доверие и упоритост ", споделя Марк Дъглас, изпълнителен шеф на Steel House.

Схемата е елементарна: служителят купува самолетния билет за почивката си и може да бъде обезщетен още на идващия ден. Ако пък той не разполага с задоволително пари, SteelHouse му разрешава да употребява фирмена кредитна карта, с цел да резервира полета си.

След като се върне от пътуването си, служителят може да показа документ за разноските си, като ще му бъде възобновена сума до 2000 $.

" Когато за пръв път казахме на хората, че имат неограничена отмора, те не знаеха по какъв начин да го поясняват ", споделя Дъглас.

 Снимка 315233
Източник:

Разбира се, някои чиновници са поискали да получат сумата кеш, вместо да я употребяват за екскурзия. " Всъщност желая да отидете някъде и да се забавлявате ", дава отговор им мениджърът.

Резултатите от тази ексцентрична фирмена политика са повече от впечатляващи. През последните 3 години, са напуснали единствено 5-ма от 250-те чиновници на компанията. Трима от тях са напуснали по персонални аргументи, нямащи никаква връзка с работата им. Освен това компанията открива, че след почивката хората идват на работа презаредени и са доста по-продуктивни.

Според Дъглас сходна процедура може да се приложи във всички стопански браншове, а фирмите просто би трябвало да научат повече за тази концепция и да узреят за нея.

Политиката е въодушевена от личните му положителни прекарвания на работни места, които предизвикват чиновниците да си вземат почивки.

" Първият път, когато бях изложен на сходна корпоративна просвета, промени метода, по който виждам на нещата за останалата част от живота ми ", споделя той.

Мениджърът желае членовете на екипа му, доста от които са под 30-годишни и не са работили на доста други места, един ден да основат компании, които ползват сходни политики с мисъл за бъдещето.

" Едно е да кажеш: имате 3 седмици отмора, както вършат множеството компании. Съвсем друго е да кажеш: разполагате с пари в брой, а в случай че не отидете на отмора и не ги изхарчите, парите безусловно се разхищават. Това е напълно различен метод да покажеш, че това е действително ", изяснява Дъглас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР