В големите градове на Германия работещите постепенно се връщат в

...
В големите градове на Германия работещите постепенно се връщат в
Коментари Харесай

Германците се завръщат на работа в офисите

В огромните градове на Германия работещите последователно се връщат в офисите, въпреки че предпандемичните нива към момента не са достигнати. Това сочат резултатите от изследване на компанията за услуги за недвижими парцели " Джоунс Ланг Ласал ", представено от ДПА.

Служителите в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Дюселдорф и Щутгарт работят в офисите си към 3,6 дни седмично, съгласно отчета. Това е доста над 3,2-та дни седмично през 2023 година, само че е под предпандемичната междинната стойност от 4 дни работа в офиса седмично.

Процентът на претовареност на офисите в седемте града в този момент е 72 % - към момента под равнището от 79 %, записано преди пандемията да сковава международната стопанска система през 2020 година и да промени навиците за работа от у дома.

Много компании обаче в последно време се пробват да накара чиновниците си да се върнат в офиса. Онлайн търговецът " Амазон " (Amazon) през вчерашния ден подреди на чиновниците си в целия свят да се върнат напълно към работа в офисите. 

В Германия завръщането на работните места набира мощ и от ден на ден компания още веднъж дефинират закрепен брой работни дни в офиса, показва откривателят Хелге Шойнеман от " Джоунс Ланг Ласал ".

По думите й даже чиновници, които имат свободата да работят " напълно гъвкаво ", все по-често се връщат в кабинетите. Тенденцията се следи в разнообразни браншове, в това число в ИТ сектора. Експертите обаче не чакат цялостно връщане към работа в офиса в кратковременен до средносрочен проект. Вместо това, отбелязва Шойнеман, през идните години полемиката към отдалечената претовареност може да бъде сменена от засилващ се спор за четиридневна работна седмица. 

Изследването влиза в несъгласие с изводите на мюнхенския институт " Ифо ", който по-рано този месец уточни, че " макар апелите на обособени компании за връщане в офиса, постоянната работа от у дома се утвърди " като процедура. 

Проучването на " Джоунс Ланг Ласал " се основава на анкета измежду 1530 офис чиновници в седемте немски града през юни. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР