В годишната оценка на заплахите за 2024 г. на Службата

...
В годишната оценка на заплахите за 2024 г. на Службата
Коментари Харесай

ISW: Русия почти сигурно не желае да участва в пряк военен конфликт със САЩ или НАТО

В годишната оценка на заканите за 2024 година на Службата на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати (ODNI) се оповестява, че съветският президент Владимир Путин " евентуално счита ", че съветските сили са притъпили напъните на Украйна да си върне забележителна територия и че поддръжката на Съединени американски щати и Запада за Украйна е " лимитирана ".

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

В Годишната оценка на заканите за 2024 година се оповестява, че Русия " съвсем несъмнено " не желае да взе участие в директен боен спор със Съединени американски щати или НАТО, само че " ще продължи асиметричната си активност под това, което тя пресмята като предел на боен спор в международен мащаб ".

ISW продължава да прави оценка, че Русия продължава да заплашва страните от НАТО и основава условия, които да оправдаят бъдещи ескалации против страни от НАТО, само че не прави оценка, че Путин желае директна пълномащабна война с НАТО сега.

Директорът на Националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс означи значимостта на американската помощ за сигурността на Украйна, с цел да се помогне на украинските сили да запазят освободените преди този момент територии, изключително на фона на " устойчивото повишаване на съветското произвеждане на муниции и покупките от Северна Корея и Иран ".

ISW и преди е оценявала, че Съединените щати остават единственият непосреден източник на нужните количества главно военно съоръжение като танкове M1 Abrams, бронетранспортьори, съвременни системи за противовъздушна защита като Patriots и ударни системи с огромен обхват - съоръжение, което предходните американски пакети за помощ са приоритизирали.

Сутринта на 12 март Всеруският проукраински съветски доброволчески корпус (РДК), Легион " Свобода на Русия " (ЛСР) и Сибирският батальон направиха лимитирано трансгранично навлизане в Белгородска и Курска област.

Говорителят на Главното ръководство на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов съобщи на 12 март, че детайли на РДК, ЛРС и Сибирския батальон са взели участие в конфликти в Белгородска и Курска област.

Първоначално съветски източници отхвърлиха известията за навлизане, само че по-късно обявиха, че съветските сили са отблъснали офанзивите на проукраинските сили с танкове, бронирани машини и безпилотни летателни апарати наоколо до Одноробивка, Харковска област, и Нехотеевка и Сподарюшино, Белгородска област.

На фрагменти, оповестени на 12 март, се вижда по какъв начин съветските проукраински сили работят край Нехотеевка и Сподарюшино в Белгородска област и в Теткино, Курска област.

Съобщава се, че силите на Легионa " Свобода на Русия " са завладяли Теткино , макар че съветски източници настояват, че съветските военнослужещи на наборна военна работа са отблъснали всички набези в Теткино.
 Следващият мандат на Путин е противозаконен
Следващият мандат на Путин е противозаконен

Свободният свят би трябвало да го приравни с Мадуро - един елементарен деспот и грабител

ISW и преди е следила известия, че Русия употребява наборни бойци за отбрана на границата си с Украйна против лимитирани нахлувания, и е решила, че това евентуално се дължи на нежеланието на Русия да трансферира сили от фронтовата линия на други места в Украйна.

Руските военни блогъри означиха, че нахлуването е станало дни преди президентските избори в Русия на 17 март, а няколко съветски военни блогъри предизвестиха, че през идващите дни може да има спомагателни нахлувания.

Вестник " Ню Йорк Таймс " (NYT) заяви, че съветските и украинските сили имат разнообразни преимущества и дефекти във опциите си за водене на електронна война (EW ).

На 12 март NYT заяви, че съветските сили разполагат с повече съоръжение за електронна война, само че че съветските благоприятни условия са разпределени неравномерно по фронта и че съветските бронирани машини са уязвими за удари на украински безпилотни самолети заради неналичието на инсталирано съоръжение за електронна война.

NYT декларира, че съветската отбранителна индустриална база (ОИБ) е възприела метод " от горната страна надолу " към производството на дронове със " мощен боен контрол ", който е направил съветските дронове " предсказуеми " и лишени от многообразие.

Съобщава се, че тази липса на многообразие е улеснила съветските елементи да координират траекториите на полетите на своите дронове и заглушителите, тъй че да могат да заглушават украинските дронове, без да заглушават своите лични. ISW и преди е съобщавала, че успеваемостта на съветските системи за радиоелектронна отбрана е непоследователна по целия фронт.

Руските военни блогъри постоянно се оплакват от неналичието им измежду съветските сили в източния (левия) бряг на Херсонска област, да вземем за пример.

Наскоро съветските военни блогъри подлагаха на критика и неуспеха на съветското военно командване да оборудва по подобаващ метод съветските сили с безпилотни летателни апарати и системи за електронна война след несполучливото съветско механизирано нахлуване край Новомихайловка, Донецка област.

NYT отбелязва, че въпреки това, украинският ВПК е разрешила на невоенни компании да финансират и доставят безпилотни самолети на украинските сили, което е разрешило на украинските безпилотни елементи да тестват разнообразни технологии, процеси на доставяне и бойни задачи на бойното поле.
 Украински дрон порази рафинерия на Обновена
Украински дрон порази рафинерия на " Лукойл " в Русия

Не се разкриват спомагателни детайлности

NYT оповестява, че украински сержант, командващ взвод безпилотни летателни апарати, е декларирал, че украинските и съветските сили вземат участие в " непрекъсната конкуренция във въоръжаването ", в която едната страна усъвършенства технологията си за безпилотни летателни апарати, принуждавайки другата страна да откри нов метод за битка с това усъвършенстване.

На 12 март съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан разгласи пакет от незабавна военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. $.

Съливан съобщи, че пакетът от помощи се състои от нови средства, обезпечени посредством ограничения за понижаване на разноските в неуточнени контракти за доставка на оръжие на Пентагона.

Неназовани американски чиновници обявиха пред CNN, че новото финансиране е резултат от " положителни договаряния " и " сливане на средства за разнообразни неща ", само че означиха, че това не е стабилно дълготрайно решение за подкрепяне на Украйна, като нарекоха пакета " еднократен удар ".

Това финансиране не наподобява да е част от обявените 4 милиарда $ от фонда на президентските пълномощия за понижаване на средствата, които към момента са разполагаем за Украйна.

Съливан съобщи, че пакетът за помощ ще обезпечи на украинските сили задоволително муниции, с цел да устоят " няколко седмици ", и означи, че този пакет " не измества и не би трябвало да отсрочва сериозната нужда " от приемане на спомагателен пакет за помощ на Украйна.

Очаква се през идващите дни литовските и френските управляващи да се срещнат в Париж , с цел да обсъдят ускоряването на поддръжката за Украйна.

Литовският президент Гитанас Науседа съобщи на 12 март, че ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж, с цел да обсъдят методите за ускорение на поддръжката за Украйна, за подсилване на сигурността на източния фланг на НАТО и за увеличение на европейското произвеждане на отбранителни артикули.

Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис съобщи на 11 март, че " в този момент е моментът да обсъдим " изпращането на западен боен личен състав в Украйна и " алените линии, които [Западът] си е наложил ", в отговор на неотдавнашните френски полемики за изпращане на западен боен личен състав в Украйна.
 Дрон удари постройката на кметството в Белгород
Дрон удари постройката на кметството в Белгород

Две дами са отведени в болница, а на други двама души е оказана помощ на място

Френският външен министър Стефан Сежурне съобщи на 9 март по време на среща с балтийски и украински публични лица, че Украйна може да употребява задгранични войски за интервенции като разминиране и че Русия не би трябвало да може да споделя на Запада по какъв начин да оказва помощ на Украйна, като слага случайни " червени линии " .

Кремъл продължава да отстоява правото си, в несъгласие с интернационалното право, да ползва съветския федерален закон по отношение на длъжностни лица от страни членки на НАТО и някогашни руски републики за дейности, осъществени на територията на техните страни, където съветските съдилища нямат пълномощия, като по този метод на процедура отхвърля суверенитета на тези страни.

Руското министерство на вътрешните работи (МВР) включи естонския министър на вътрешните работи Лаури Лаанеметс в своя онлайн лист на търсените от Русия лица.

Кремълската осведомителна работа ТАСС заяви на 12 март, че съветските правоприлагащи органи са декларирали, че Лаанеметс се търси за заличаване и разваляне на руски военни монументи.

Преди това съветското MVD включи в листата на търсените лица други чиновници от балтийските и полските страни, в това число министър-председателя на Естония Кая Калас, за същите обвинявания, макар че Русия няма законови пълномощия да преследва непознати жители за хипотетично нарушение на съветските закони в непознати страни.
 Съюзникът на Навални Леонид Волков е в болница след нахлуване в Литва
Съюзникът на Навални Леонид Волков е в болница след нахлуване в Литва

Опозиционерът е бил пребит с чук

Руското министерство на външните работи (МВнР) също по този начин забрани на 347 жители на Естония, Латвия и Литва, в това число на доста високопоставени балтийски чиновници, да влизат в Русия за хипотетична " враждебна " политика по отношение на Русия, интервенция във вътрешните работи на Русия, гонене на рускоезичното население, разрушение на руски монументи, " прославяне на нацизма " и доставяне на Украйна с оръжие.

Руското Министерство на външните работи твърди, че може да разшири листата " когато и да е ". В предишното Русия е употребила разкази за правото си да пази " сънародниците си в чужбина " (което включва и рускоговорящите), за хипотетичната си битка с неонацизма и за недоволството си от отношението към руските монументи в някогашните руски републики, с цел да оправдае нахлуването си в Украйна и експанзията си против други страни, в това число членката на НАТО Естония.

ISW продължава да прави оценка, че опитите на Русия да употребява псевдоправни механизми против публични лица от балтийските страни са част от съветските старания за основаване на осведомителни условия, оправдаващи възможни съветски ескалации против страни от НАТО в бъдеще.

Наскоро Кремъл извърши редица кадрови промени в съветското Министерство на защитата (МО), Росгвардия и съветското военно командване. Руски източници оповестиха, че съветското военно командване е назначило генерал-лейтенант Андрей Булига за заместник-министър на защитата по въпросите на логистиката.

Кремълската осведомителна работа ТАСС заяви, че Булига преди този момент е бил заместник-командир на съветския Западен боен окръг (ЗВО) по логистиката, а съветски вътрешен източник, който и преди е предоставял точни сведения по отношение на измененията в съветското командване, твърди, че Булига преди този момент е служил в Централния боен окръг под управлението на съветския генерал-полковник Александър Лапин, за който се оповестява, че е актуалният командващ на съветските сухопътни войски.
 Полша поддържа Чехия в доставката на снаряди за Украйна
Полша поддържа Чехия в доставката на снаряди за Украйна

Общо 18 страни от Европа са се присъединили

Ръководителят на комисията по осведомителна политика към Държавната дума на Русия Александър Хинщайн съобщи на 11 март, че съветският президент Владимир Путин е преназначил заместник-министъра на защитата генерал-полковник Кузменков за заместник-директор на Росгвардия, наблюдаващ тиловите региони и логистиката, и съобщи, че връщането на Кузменков в Росгвардия значи, че Кузменков е " извършил дилемите си " в съветското МО.

Руският вътрешен източник твърди, че съветското военно командване е назначило генерал-лейтенант Александър Перязев и Игор Серицки за заместник-командири на Московския боен окръг, а генерал-лейтенант Еседула Абечев - за заместник-командир на Ленинградския боен окръг.

Съобщава се, че Перязев преди този момент е служил като пълководец на съветската 6-а войска .

Арменският президент Никол Пашинян съобщи, че Армения ще напусне ръководената от Русия Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС), в случай че тя не успее да отговори на избрани арменски упования, защото Армения продължава да се дистанцира от съветските връзки в региона на сигурността.

На 12 март Пашинян съобщи, че ОДКБ би трябвало да обясни своята " зона на отговорност " в Армения и да се ангажира да пази Армения от задгранична експанзия, като евентуално се базира на член 4 от Договора за ОДКБ, който е подобен на член 5 от Северноатлантическия контракт и гласи, че експанзията против една страна - членка на ОДКБ, е експанзия против всички страни членки.

Пашинян съобщи, че Армения ще напусне ОДКБ на неуточнена дата, в случай че отговорите на ОДКБ на въпросите на Армения не подхождат на упованията на Армения.

Пашинян доразви изказването си от 22 февруари, че Армения " всъщност " е замразила участието си в ОДКБ, и изясни, че Армения не взе участие в сесиите на ОДКБ , няма непрекъснат представител в ОДКБ, не е назначила заместител общоприет секретар на ОДКБ и не показва мнение по документите, които се популяризират в ОДКБ.
 Джо Байдън готви нов пакет от $300 млн. военна помощ за Украйна
Джо Байдън готви нов пакет от $300 млн. военна помощ за Украйна

Парите ще отидат най-вече за снаряди

На 12 март генералният секретар на ОДКБ Имангали Тасмагамбетов съобщи, че в последно време Армения не взе участие в този секретариат на ОДКБ, само че че Армения не е направила никакви публични изказвания по отношение на прекратяването на участието си в ОДКБ.

Пашинян съобщи също по този начин на 12 март, че съветските граничари ще изоставен интернационалното летище " Звартноц " в Ереван до 1 август 2024 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР