В годините темата за това в каква система да гласуваме

...
В годините темата за това в каква система да гласуваме
Коментари Харесай

Д-р Цецка Бачкова, ДБ, за ФАКТИ: На този етап няма да подкрепим мажоритарен вот

В годините тематиката за това в каква система да гласуваме на избори за парламент постоянно е била настояща. С влизането на " ИТН " в 45-ото Народно заседание тематиката е още по-актуална, защото това е един от главните им цели, още от времето преди основаването на партията.

Вчера ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов изрази песимизъм във връзка с опцията мажоритарното гласоподаване да бъде признато в актуалното Народно заседание. Думите му провокираха голям брой и най-различни коментар.

По този мотив от ФАКТИ взехме решение да потърсим генералното мнение за мажоритарното гласоподаване на представители на други парламентарни обединения. Малко по-рано през днешния ден коментар за медията ни по този въпрос направи зам.-председателят на парламентарната група на " Демократична България " - Цецка Бачкова.

" Ние постоянно сме заявявали намерено позицията си, че не сме за мажоритарно гласоподаване. Особено по този начин както е препоръчано с 240 едномандатни региони, тъй като тогава представителството е доста лимитирано. Тоест, избира се по един човек от регион, което автоматизирано лишава на една част от гласувалите всякаква опция за посланичество. За това ние сме срещу ", безапелационна бе госпожа Бачкова.

" Ясно е на всички по какъв начин се случват мажоритарни избори в България. Има опасности, свързани с дадени схеми, които не трябва да подценяваме. Сега даже и при префенциалното гласоподаване проби това нещо. Имаме случаи, когато някой от листата изпреварва лидера с утвърждения, които са в областта на фантастиката. До огромна степен и преференциалното гласоподаване е овладяно, или стартира да се овладява през тези схеми. Така че на този стадий мажоритарен избор безусловно и изрично няма да подкрепим ", добави зам.-председателят на парламентарната група на " Демократична България ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР