В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на

...
В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на
Коментари Харесай

С конференция и тържествен концерт започват проявите по повод 20 години България в НАТО

В годината, в която означаваме 75 години от основаването на Организацията на Северноатлантическия контракт, България празнува 20 години от присъединението към най-успешния политически и боен съюз в света. Като семейство на споделени полезности, през днешния ден НАТО подсигурява мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард  жители.
 
През 2004 година, на 29 март, България, дружно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения публично се причислява към Алианса. Това е основен исторически миг, тъй като НАТО предоставя  най-значимите гаранции за нашата самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност, като способства за свободното и демократично развиване на страната ни. Единството на Алианса и мощната трансатлантическа връзка са  значими предпоставки за бъдещето и просперитета на съдружниците, тъй като през годините доказахме, че единствено дружно можем да се оправим с рецесиите, провокациите и заканите пред сигурността. 
 
Под егидата на държавното управление на 29 март Дипломатическият институт към министъра на външните работи, взаимно с Информационния център на Министерство на защитата, Атлантическия клуб в България и Софийския конгрес за сигурност провеждат в Централния боен клуб национална конференция на тематика " 20 години България в НАТО: Защото сме по-силни дружно ". 
 
Отбелязването на годишнината ще продължи с церемониален концерт " 20 години България в НАТО ", проведен от Министерството на защитата и Министерството на външните работи, който ще се състои от 18.00 часа на пл. " Княз Александър I ".
 
 България и НАТО България и НАТО Източник: Фейсбук
В него ще вземат присъединяване Гвардейският внушителен духов оркестър и реализатори от Представителния отбор на Въоръжените сили към Националната гвардейска част и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със взаимно осъществяване на химна на Република България и химна на НАТО. 
 
Каним всички искащи да заповядат, с цел да отбележим дружно двете значими годишнини. Благодарение на медийното партньорство с Българската национална телевизия концертът ще се излъчва онлайн и всички български жители могат да станат съпричастни към празника.
 
Уважаеми представители на медиите, за отразяване на събитието заповядайте да заемете местата си в 17.30 часа. Допускането до избраните за медиите места ще се прави след показване на журналистическа карта и документ за идентичност.
 
В утвърдената от Министерския съвет " Национална стратегия с начинания за отбелязване през 2024 година на 20-ата годишнина от присъединението на Република България към НАТО " са планувани огромен брой и разнородни събития - конференции, изложения, дни на отворени порти, спортни събития - които ще се организират през цялата 2024 година В навечерието на годишнината, на 28 март, от 11.00 часа Националният военноисторически музей ще открие изложбата " Българската войска – 20 години част от НАТО ", а от 2 до 4 април Военната академия " Георги Стойков Раковски " провежда интернационалната конференция " 20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България ".
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР