В годината на своя 100-тен юбилей режисьорът, сценарист, писател и

...
В годината на своя 100-тен юбилей режисьорът, сценарист, писател и
Коментари Харесай

Анжел Вагенщайн с Наградата на София пред 100-тния си юбилей

В годината на своя 100-тен празник режисьорът, сценарист, публицист и държавник Анжел Вагенщайн ще бъде почетен с Наградата на София за своя принос към киното - приз, връчван от Столичната община и "София филм фест ". Той ще му бъде връчен на сцената на фестивала в първа зала на НДК през март, написа Сега.

"Анжел Вагенщайн: един живот, три революции, 52 кино лентата, 4 романа 1000 страници "драскулки " - с тези надписи стартира американският документален филм Art Is A Weapon, отдаден на неговия плевел живот. През 2022 година, когато му следва древен празник, Вагенщайн, който всички назовават Джеки, респектира с изострен разум, сериозна мисъл и елегантно възприятие за комизъм. "От доста време насам нищо не си поисквам, с изключение на здраве.

Много ми е дълга биографията, с цел да си върша равносметки ", отсича той. "Аз числя се към народ, който в никакъв случай не губи възприятие за комизъм. Срещали ли сте българин, който да не ви се оплаче? Срещали ли сте арменец, който да не ви се похвали? Срещали ли сте евреин, който да не опита да ви пробута анекдот? Въпреки цялата трагика, в която живеем, човек би трябвало да се радва и… да споделя смехории. "

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 година в Пловдив. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически аргументи поради левите си убеждения. След прошка фамилията се завръща в България. Анжел приключва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сюжета за филми – игрални, документални и анимационни. От 1950 година става сценарист в Българска кинематография и в ДЕФА.

Филмът по негов сюжет „ Звезди “ (1959, реж. Конрад Волф) е почетен със Специалната премия на журито на кинофестивала в Кан. Пише сюжети и за филмите „ Допълнение към закона за отбрана на страната “, „ Гоя “, „ Звезди в косите, сълзи в очите “, „ Борис I “, „ След края на света “. През 90-те години се отдава на литературата и разгласява романите „ Петокнижие Исаково “,

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР