В годината на 60-годишнината си Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ е

...
В годината на 60-годишнината си Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ е
Коментари Харесай

ПУ Паисий Хилендарски попаднa в челото на много престижна класация

В годината на 60-годишнината си Пловдивският университет " Паисий Хилендарски “ е в ТОП 5 на класацията на висшите учебни заведения по научно-изследователска активност у нас. Това сочат базата данни на испанската организация SCImago Institutions Rankings (SIR), която сплотява Испанския народен проучвателен съвет, университета на Гранада, университета " Карлос Трети “ в Мадрид, университета на Алкала, университета на Естрамадура и други просветителни институции в Испания.

Проучването на международните университети по фактори като: изследователска активност, нововъведения и влияние върху обществото, се приготвя от 2009 година и обгръща 4 126 научни институции, измежду които и 688 висши учебни заведения в света.

Според базата данни за 2021 година Пловдивският университет е на пето място измежду първите университети в България. Включването ни в първата петица на испанската ранглиста е още едно самопризнание за нас, откакто с решение на Министерски съвет получихме статут на проучвателен университет за идващите 4 години, разясниха от висшето учебно заведение в Пловдив.

Освен ПУ " Паисий Хилендарски “ на критериите за проучвателен университети дават отговор още 6 университета в България. От главно значение за приемане на сходен статут са количеството и качеството на научната продукция, както и най-големият брой цитирания в научната литература.

Статутът на изследователско висше учебно заведение бе въведен в Закона за висшето обучение през 2020 година и се дава за важен принос за развиването на значими публични области посредством върхови научни проучвания и високи резултати от научно-изследователска активност, оценени според справедливи индикатори.

Като широкопрофилен университет в тази група, ПУ " Паисий Хилендарски “ се отличава със забележителен брой защитили докторанти, сериозен дял на привлечени средства от интернационалните и национални планове и стратегии, както и на контракти с български и задгранични предприятия.

Професионализъм, динамичност, нововъведения и резистентност дефинират развиването на университета на старта на 2022 година, в която ще бъдат маркирани и 300 години от рождението на патрона на университета Паисий Хилендарски.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР