В глобален контекст България се нарежда на 78-о място по

...
В глобален контекст България се нарежда на 78-о място по
Коментари Харесай

Асоциация Прозрачност без граници: България тъпче на едно място в борбата срещу корупцията

В световен подтекст България се подрежда на 78-о място по корупция с 42 от 100 вероятни точки. Това демонстрира систематични, трайни и структурни проблеми в битката с корупцията, а страната ни се намира по-близо до страни като Афганистан и Северна Корея. Данните показаха Калин Славов и Ваня Нушева от Асоциация " Прозрачност без граници " на конференция в Българска телеграфна агенция, отдадена на Индекс за усещане на корупцията за 2021 година.

От " Прозрачност без граници " бяха безапелационни, че не просто страната ни няма прогрес в битката с корупцията, а тъпче на едно място . България сензитивно изостава в битката против корупцията, не съумяваме да модернизираме институциите си и да наложим друг модел на действие на институциите, което да докара до развиване на бизнеса. Нямаме и правила, които да контролират лобистката активност.
 Кирил Петков изиска депутатите да овладеят корупцията, с цел да дойдат вложения
Кирил Петков изиска депутатите да овладеят корупцията, с цел да дойдат вложения

Той изиска депутатите да трансформират закона за КПКОНПИ

Ниските равнища на корупция са в Дания, Финландия, Норвегия, Нова Зеландия, Сингапур и Швеция. Това са страни, в които има постоянни политически системи, твърдо разделяне на управляващите, работещ механизъм на взаимоотношение на надзор власт с власт, гражданко присъединяване и надзор, мощна сензитивност на обществото към отклонения на хора от обществената власт, превантивни реакции на хора на такива позиции за корупция или спор на ползи и други Обяснимо е, че с сходни устойчиви и управнически практики е да подсигуряват първите места в антикорупционните ранглисти, уточни Славов.

Само 25 страни се отбелязали напредък в битката с корупцията . През последните 10 години в 90% от страните има низходяща наклонност в количествен и първокласен аспект в битката против корупцията.

България се намира и под междинната стойност на показателя за възприетия на корупцията, който е 43. Средната стойност на показателя за усещане на корупцията за Европа е 66, като Норвегия, Швейцария и Исландия дават придвижването нагоре. Най-ниските стойности са от Централна и Югоизточна Европа - България, Румъния, Унгария, Хърватска и Гърция. " Унгария е черната овца на Европейски Съюз с проблемите с върховенството на закона, по линия на разходване на европейски средства и злоупотреби с тях, офанзивата против гражданския бранш, девиацията от някои европейски полезности ", посочи Славов.

Той уточни, че България има ниски индикатори още в наказателното правораздаване и приложението на регулаторната рамка е доста слаба . Инхаус процедурите и публичните поръчки са средство за заобикаляне на регулаторната рамка, открои Славов.

Славов акцентира, че би трябвало бързо да се наваксва и чисто декларативната нулева приемливост към корупцията би трябвало да стартира да се облича към съответни политики, секторни проекти и дейности. За да се пречупи трендът в битката против корупцията би трябвало да се ускори наказателното гонене и радикална смяна посредством " Чиста от корупцията среда ". Ако една система успее да се реформира в концепцията за положителните управнически практики, които минимизират корупционния риск, да има достъп до публични средства, само че в случай че не успее да се промяна, да употребява публичния пазар, настоя Калин Славов.

Той прикани да се мисли и за имиджова смяна в битката против корупцията.
 Петков зарадвал Европейска комисия с още по-амбициозен проект против корупцията от предстоящото
Петков зарадвал Европейска комисия с още по-амбициозен проект против корупцията от предстоящото

Ток за българите ще има, въпросът е да е на най-ниската допустима цена, акцентира премиерът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР