В главите на хората стои въпросът за цените, а не

...
В главите на хората стои въпросът за цените, а не
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Крачката от обезсмисляне на изборите до обезсмисляне на демокрацията не е голяма

В главите на хората стои въпросът за цените, а не дали България може да направи някакъв геополитически завой.
Така изпълнителният шеф на " Галъп интернешънъл болкан " Първан Симеонов заключи пред БНР резултатите от последното изследване на организацията.
" Изводът е, че като напълно действителни се възприемат рисковете, свързани с всекидневието, цените, виталния стандарт, отоплението, а като действителни, само че надалеч не в същата степен, се възприемат рисковете, свързани с геополитиката. Дори войната към този момент се мисли малко по-фоново от българите. "

" Българското общество има чудноват имунитет - това е имунитетът на оцеляващия. Това е общество с високи обществени неравенства, сериозна беднотия, застаряващо общество - общество, което от дълго време се е научило да живее в оцеляващ режим. Затова може би имаме имунитета на хора, които без друго са привикнали да не чакат доста положителни вести. Разбира се, не е както в 90-те, само че българското общество има загатна и имунитета от доста тежки времена и това може да се окаже обезболяващо публично лекарство в тази обстановка ", разяснява Първан Симеонов в предаването " Преди всички ".

" Отдавна не сме попадали в такава обстановка на синхронизация на рецесии в интернационален проект, които се отразяват и в България, дружно с политическа неустойчивост ", уточни той.

Страховете от прекалено нарастване на цените у нас са годни за близо 90% от интервюираните. Опасността от мигрантска вълна е реалистична за над 70 на 100 от запитаните. Опасността от трайна политическа неустойчивост в страната също се откроява измежду водещите позиции.

Симеонов акцентира " риска от политическа непълнота – на хората да не им се гласоподава, да не виждат смисъл от политиците и да виждат други разновидности. "

" Самата концепция, че изборите се случват през ден и ние започваме да не намираме необикновен смисъл да гласуваме на тях, това ненапълно е обезсмисляне на изборите. Оттук крачката до обезсмисляне на самата народна власт не е огромна. Скоро, а може би към този момент са се появили, ще дойдат някакви хора и ще кажат – не ви ли омръзна от тези състезаващи се партии? Не е ли време някой по-еднолично да поеме отговорността, с цел да бъдат нещата по-стабилни. Това са рискови нормализации. Утре може да възстановяваме и някаква тирания. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР