В германски градове стотици излязоха по улиците след подвеждаща информация

...
В германски градове стотици излязоха по улиците след подвеждаща информация
Коментари Харесай

Стотици българи и румънци излязоха по улиците в Германия след фалшива новина за предстоящо земетресение

В немски градове стотици излязоха по улиците след подвеждаща информация за идно земетресение, написа " Дойче Веле ", представена от OFFnews.

В 23 часа през нощта полицията в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия стартира да получава позвънявания от разтревожени жители, които се тормозят, че скоро ще има огромно земетресение. Според медийни изявления става дума главно за румънски и български имигранти от градове като Дуисбург, Кьолн, Аахен и Гелзенкирхен.

В Дуисбург, където живее огромна румънска и българска общественост, близо 1000 души излизат по улиците, с цел да търсят леговище от срутващи се здания. Служители на локалните управляващи употребяват високоговорители, с цел да пояснят, че няма заплаха от земетресение. В град Хаген, също ситуиран в Северен Рейн-Вестфалия, сред 250 и 300 души избират да нощуват в колите си, споделят от локалната полиция.

На 14 февруари земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер раздруса Румъния. То беше усетено и в България. Геологът Щефан Щюрмер допуска, че хората в Германия са били наплашени от свои близки и родственици, че сходно нещо може да се случи и при тях, написа WDR. Част от позвънилите на полицията са разказали, че прочели разнообразни предизвестия в обществените мрежи.

В квартал Верингхаузен в Хаген се разпространявала новината, че земетресение с магнитуд 2,1 към този момент е засегнало региона и то ще бъде последвано от по-тежък трус. Това, дружно с фрагментите от разрушителните трусове в Турция и Сирия, са отключили суматохата, считат управляващите. Полицията отива на място и успокоява жителите, като акцията продължава до късно през нощта.

Земетресенията не могат да се предвиждат, акцентират учени.

Те минават в две етапи. В първата има леки талази, които хората не усещат. В късия интервал сред тях и по-силните земетресения най-вече могат да бъдат спрени асансьорите, светофарите да се превключат на алено, а газопроводите да бъдат затворени. До момента науката не може да насочва по-ранни предизвестия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР