В германската Социалдемократическа партия се засилват съмненията дали сегашният й

...
В германската Социалдемократическа партия се засилват съмненията дали сегашният й
Коментари Харесай

Социалдемократите не са съгласни Шулц да получи пост в кабинета на Меркел

В немската Социалдемократическа партия се ускоряват подозренията дали сегашният й ръководител Мартин Шулц би трябвало да бъде министър в новия кабинет, в случай че бъде реализирана договорка за " огромна коалиция " с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, обявиха поискали анонимност източници, представени от ДПА.

Шулц поведе партията си към извънредно неприятния й избирателен резултат (20.5%) на парламентарния избор през септември. Подкрепата за социалдемократите по-късно продължи да пада и доближи сред 18 и 19 %.

Усложняващо събитие е фактът, че Шулц, който бе противник на Меркел за канцлерския пост, съобщи незабавно след изборите, че социалдемократите няма да се причисляват към трета огромна коалиция с Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, нито пък той ще влезе в кабинета. " (Нека бъда) доста явен. Няма да се причисля към държавно управление, ръководено от Ангела Меркел ", сподели той тогава. Социалдемократите се включиха в съдружните договаряния, откакто първият опит на канцлера да сформира съюз със Зелените и Свободните демократи се провали.

Евентуалното присъединение на Шулц към нов кабинет на Меркел като министър или вицеканцлер на дали ще бъде признато добре от някои хора в партията му.

Партийни водачи не желаят да заявят публично, че са срещу това Шулц да има роля в бъдещия кабинет и вместо това разясняват, че той би трябвало да се концентрира върху подобряването на имиджа на социалдемократите след серията неприятни изборни резултати.

Дорис Шрьодер-Кьопф, народен представител в локалния парламент в Долна Саксония и някогашна брачна половинка на тогавашния канцлер Герхард Шрьодер, означи, че партията би трябвало да се концентрира върху процеса на възобновяване. Лидерът ще играе огромна роля в този развой, което може да е несъвместимо с графика на един министър в кабинета, разяснява тя.

Преговорите за сформиране на коалиция не престават. Което и да е съдружно съглашение, реализирано от водачите, ще би трябвало да бъде гласувано от всички почти 450 000 членове на Социалдемократическата партия. Ръководителят на младежкото й крило Кевин Кюнерт е измежду тези, които разпалено се обявяваха против влизането в нова, водена от Меркел коалиция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (235)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР