В Германия влезе в действие втори терминал за втечнен газ.Плаващият

...
В Германия влезе в действие втори терминал за втечнен газ.Плаващият
Коментари Харесай

Германия откри втори терминал за втечнен газ

В Германия влезе в деяние втори терминал за полутечен газ.Плаващият цех за регазификация се намира в източногерманския Лубмин. Първият терминал бе открит преди месец в западногерманския Вилхелмсхафен. И този терминал бе открит от канцлера Олаф Шолц, заяви " Дойче веле ". 
" Германия избягна икономическата рецесия и цените на газа още веднъж падат - на международния пазар, в Европа и в Германия ", акцентира Шолц при откриването. 
В Лубмин повече няма да идва съветски газа - нито по водопровод, нито полутечен. Малкото пристанище в Балтийско море бе известно, че на неговия бряг излизат " Северен поток " и " Северен поток " 2. " Газпром " спря първия на 31 август 2022 година, а вторият по този начин и не влезе в деяние. На 26 септември и двата газопровода бяха тежко развалени с подводни гърмежи незнайно от кого. Никой не счита да ги възвръща и евентуално ще си останат капиталови руини на дъното на морето. 
Терминалът в Лубмин се ръководи от Deutsche ReGas,  която е сключила дълготрайни контракти с френската компания TotalEnergies и швейцарската  Met Group. Договорите не са за доставка на полутечен американски и съветски газ. 
Първият танкер в Лубмин идва от Египет, който разчита да усили продажбите си в Европа, с помощта на разширеното си газово съдействие с Израел. 
Всъщност  Deutsche ReGas няма да се занимава с покупките на полутечен газ, а единствено ще показва услугата по регазификация и предпазване на газа. Фирмата е напълно частен план, осъществен от стартъп. Тя е начинание на двама представители на междинния бизнес, до момента в който терминалът във Вилхемсхафен е напълно държавен. 
Фирмата е основана през април 2022 година Има 50 чиновници. През юли е взета чартърен платформата " Нептун ", която регазифицира, а през септември като съинвеститор е привлечена  австралийската финансова компания  Macquarie Group - един от огромните вложители в инфраструктурни планове.
Основателите на Deutsche ReGas заложили на Лубмин, защото там има подготвена газова инфраструктура. От там потеглят три огромни газопровода към южна и западна Германия. През газопровода " Опал " ще тече регазифицирано гориво към Източна Гермия и през Чехия за Бавария. 
Терминалът във Вилхелсхафен на собствен ред доставя към този момент газ на потребителите в северозападната и западната част на Германия. 
Тъй като морето при Лубмин е плитко, което е минус, танкерите с втечнения газ нямат пряк достъп до платформата " Нептун ". Те остават до закотвения във вътрешността в морето танкер Seapeak Hispania. 
Той ще играе ролята на точка за претоварване: ще изпомпва товара на океанските колоси в своите резервоари, които по-късно ще бъдат доставени от газови превозвачи-совалки на по-малки партиди до " Нептун ", изравен край брега. Те ще вършат по три курса до там и назад дневно.
Мощността и на двата немски терминала е 5.2 милиарда куб. метра годишно. А единствено по " Северен поток " Германия получаваше 55 милиарда За да се оправи, Германия от една страна би трябвало да понижи потреблението на газ, а от друга да усилва техническите благоприятни условия за приемане на полутечен газ. Затова немското държавно управление е взело чартърен 5 терминала. Единият във Вилхелмсхафен работи към този момент, вторият е в Лубмин, идната седмица ще бъде открит третият в Брунсбютел, идващите два или три ще стартират работа другата зима. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР