В Германия споменаването на Исус води до проверки за екстремизъм.

...
В Германия споменаването на Исус води до проверки за екстремизъм.
Коментари Харесай

“Това е изнудване”: Църквите в Европа се оказаха под удар

В Германия споменаването на Исус води до инспекции за екстремизъм. Дания се отхвърля от църковните празници в името на бюджета. В Англия се предлага Бог да се отбелязва по полово безпристрастен метод. Заради твърдия демократичен курс християните стачкуват.

Несправедливи условия “

Годишният Берлински конгрес на международните религии не мина без кавги: професорът по литература в университета във Фрайбург Татяна Йеш предложи да се ревизира дали няма прекалено много принуждение в Христовата проповед на планината.

Този откъс е един от главните в евангелието. Всъщност то съдържа квинтесенцията на моралните учения на Исус. Но професор Йеш не мисли по този начин: „ Доминирана е от мечти за наказване. Фантазии, които би трябвало да извърнат несправедливите условия на остарелия ред. “

Литературният критик видя апели към принуждение в проповедта и даде за образец думите на Христос: „ Ако дясното ти око те съблазнява, извади го и го хвърли от себе си, тъй като е по-добре за теб да загине един от твоите членове, а не цялото тяло да бъде хвърлено в пъкъла “.

В нито едно от приетите богословски тълкувания няма безусловно схващане на тази фраза - тя се третира като метафора. Йеш не съумя да даде явен отговор на възраженията на съперниците си. Тя единствено назова християнството „ еврейска фракция “ и прикани евангелските текстове да бъдат лишени от „ булото на свещената аура “.

Това не е първият сходен скандал. Например през ноември 2022 година немският министър на културата Клаудия Рот реши леко да промени външния тип на Берлинския кралски замък. Надписите върху купола на постройката не ѝ харесаха. А точно стихът от „ Деяния на апостолите ”: „ Защото няма друго име под небето, обещано на индивидите, посредством което да се спасим ”.

Това изключва други религии, изясни Рот, а златният кръст опонира на „ модерния дух на космополитизма “. И предложи да се прибавят " различни коментарни текстове ", само че не посочи какви. Идеята беше подета от външния министър Аналена Бербок.

Тя изиска от управляващите на град Мюнстер да отстранен главния знак, свещеното разпятие, от постройката на кметството от XVII век. Между другото, постройката е доста значима за историята на Европа. Именно тук през 1648 година е подписан Вестфалският контракт, който поставя завършек на Тридесетгодишната война. Освен това членовете на градския съвет на Мюнстер се заклеват пред кръста.

Ще би трябвало да пренаредим графика “

Властите на скандинавските страни не се преценяват изключително с традициите и престижите. Така в края на януари датското държавно управление внесе в Народното събрание законопроект, който предлага един от формалните празници да стане работен ден.

Според премиера Мете Фредериксен това ще даде спомагателни работни часове. Следователно размерът на брутния вътрешен артикул ще се усили. Ще бъде допустимо да се получат спомагателни към 4,5 милиарда крони (около 654 милиона долара).

Работният ден евентуално ще бъде Всеобщият молитвен ден, най-старият формален празник в кралството. Обявен е през далечната 1686 година и се чества на четвъртата седмица след Великден.

Инициативата на държавното управление беше подложена на критика от религиозните общности. Всъщност на този ден датчаните нормално правят удостоверение - тайнството миропомазване. Миналата година през него да вземем за пример са минали към 46 хиляди души.

" Много фамилии се записват година или даже две авансово. Сега свещениците и енориашите ще би трябвало коренно да трансформират графика си. И церемониите евентуално ще бъдат анулирани ", споделя Перниле Вигсе Баге, ръководител на Асоциацията на кралското духовенство.

Това ще се отрази и на бизнеса. След церемонията фамилиите нормално отпразнуват празника, като предписание, в кафенета и заведения за хранене.

В началото на февруари недоволни жители излязоха по улиците на Копенхаген - към 50 хиляди души. Протестиращите скандираха, че не желаят да търпят произвола на властта. Не реализираха резултат.

Бог със собствен граматичен жанр

В Мъгливия Албион демократичната наклонност изцяло е проникнала в светая светих. Англиканските духовници разискват опцията за потребление на неутрални във връзка с пола термини за обозначаване на Бог.

Според свещеник Майкъл Ипгрейв от Личфийлд, църквата е изучавала този въпрос от няколко години. И тази пролет ще стартира план за създаване на нов „ джендър език “.

Все още обаче не е ясно с какво ще бъде сменено обичайното „ Отче наш “. Духовенството единствено акцентира, че християните от антични времена признават, че Бог не е нито мъж, нито жена.

Консерваторите от средите на духовенството и миряните упорстват: единствено синодът има право да взема решение въпроса за пола на Всевишния. В случай, че „ новговорът ” бъде утвърден, е належащо да се преразгледа цялото верую.

" В края на краищата Бог се назовава " Отец " и той не може да стане " Майка ", без да промени смисъла. И той също не може да бъде безпристрастен във връзка с пола " Родител ", изяснява Ян Пол, член на Генералния синод.

Въпреки това е евентуално висшият законодателен орган на църквата въпреки всичко да поддържа демократичния курс. Има прецеденти: при започване на февруари епископите позволиха да бъдат благословени еднополовите двойки. Самата теория за брака като съюз сред мъж и жена няма да бъде изменена. Но нетрадиционните сътрудници ще получат „ допустимо най-широка пасторска грижа “.

Между другото, незабавно след приемането на съответния документ главата на англиканите, кентърбърийският свещеник Джъстин Уелби, съобщи, че е бил заплашван от депутати от Народното събрание в опит да " го принудят за признаването на еднополовите бракове ".

" Във всички тези истории виждаме резултата от демократичния курс. " Отворените и насочени към свободата " управляващи в един миг престават да се преценяват с онази част от обществото, която изповядва обичайни възгледи ", споделя теологът Роман Лункин.

Експертът показва, че съгласно политиците няма проблем да анулират народен празник или да изнудват духовенството. С други думи, да провокират личните си гласоподаватели – вярващите.

Такъв вектор единствено ще изостри обстановката: недоволството измежду традиционалистите ще се ускорява и митингът ще придобие по-радикални форми.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР