В Германия сега доминира вариантът на Омикрон BA.1. Но във

...
В Германия сега доминира вариантът на Омикрон BA.1. Но във
Коментари Харесай

Колко опасна е разновидността на Омикрон BA.2?

В Германия в този момент господства разновидността на Омикрон BA.1. Но във от ден на ден страни се популяризира новият подтип BA.2. В Дания той е към този момент преобладаващ, намира се също в Австрия и Франция, в Германия, а единични случаи на

Институтът „ Роберт Кох “ написа за новия подтип на вируса следното: „ Наблюденията в света демонстрират, че BA.2 се популяризира по-бързо от BA.1 ". Това се отнася да вземем за пример до Дания и Англия, само че клинично-епидемиологичните данни за другите отличителни черти на този подтип към този момент са към момента непълни.

Различни типове разновидности

Какъв е неговият генезис не е ясно. Експертите обаче знаят, че той не е напълно нов. Този подтип е паралелна линия на BA.1 – и двата са подварианти на Омикрон, само че не са произлезли един от различен. Макар BA.1 и BA.2 да са значително идентични, те показват разнообразни типове разновидности. В лабораториите са в положение да разграничават сред BA.1, BA.2 и Делта.

Според проучване от Дания, което още не е подложено на самостоятелна експертна оценка, рискът от заразяване с BA.2 е двойно по-висок, в сравнение с с BA.1. Това се отнася както до неимунизираните, по този начин и до хората с базисна имунизация и даже до тези с бустерна доза. Рискът от предаване на вируса от неимунизираните е също по този начин доста висок, това обаче не важи в същата степен за имунизираните и тези с бустерна доза.

Ваксините понижават риска от зараза с BA.2, от предаване на вируса и тежко заболяване - въпреки и в не толкоз огромна степен, както при предходните разновидности, означават учените. Те допускат, че по-силната вирулентност на BA.2 измежду неимунизираните ще докара до още по-голям брой инфекции измежду децата и младежите, които нямат имунизация.

Учените са анализирали инфекциите с BA.1 и BA.2 в датски семейства в края на декември и началото на януари. За изходна база са послужили общо 8500 първични случая. „ От тях съдим, че Омикрон BA.2 е по принцип по-прилепчив от BA.1 ", гласи изводът. Подтипът имал и качеството да заобикаля имунизационната отбрана. Той обаче не увеличавал честотата на предаване на болестта от имунизирани.

Досега известните данни сочат, че инфекциите, породени от подварианта BA.2, не протичат по-тежко от останалите, споделя епидемиологът от университета в Женева Антоан Флахо. " Точни наблюдения от Дания сочат, че тежестта на болесттите, породени от BA.1 и BA.2, не се разграничава значително “, акцентира немската вирусоложка Цизек. Това мнение споделя и английският вирусолог Том Пийкок от Imperial College в Лондон.

Може ли да се чака бърза анулация на рестриктивните мерки?

Засега обаче към момента няма надеждни клинични данни. Едно въпреки всичко е несъмнено, акцентира биофизикът Рихард Неер от университета в Базел, който се е специализирал в проучвания на вирусни разновидности: „ Така наречените преимущества на BA.2 пред BA.1 са по-малки, в сравнение с тези на Омикрон пред Делта “.

Експертите считат, че не е реалистично да се чака бързо отпадане на рестриктивните мерки даже и при намаляващ брой инфекции. Здравният специалист на Зелените в Германия Янош Дамен предсказва, че сходна мярка е малко евентуална през идващите четири седмици.

" Възможно е апогеят на сегашната вълна да закъснее с няколко седмици поради разпространяването на новия вирусен подтип BA.2. Всичко, което знаем досега за BA.2 сочи, че инфекциите вероятно няма да стартират да спадат още през февруари “, споделя Дамен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР