В Германия се разпространява отворено писмо на лекари, които се

...
В Германия се разпространява отворено писмо на лекари, които се
Коментари Харесай

Ковид-19: Когато лекари не вярват във ваксините


В Германия се популяризира отворено писмо на лекари, които се съмняват в изгодата от имунизациите против Ковид-19. Кои са тези лекари, какви са техните причини и достоверна ли е информацията? Проверка на обстоятелствата:

В свое отворено писмо самодейността " Лекари се изправят " предизвестява, че имунизацията против ковид не защищава от тежки форми на заболяването, само че по тази причина пък крие опасности. В писмото се споделя буквално: " В най-хубавия случай защитният резултат от имунизацията може да доминира единствено при възрастни хора и такива с рискови фактори ". Абсолютната и съответна изгода от нея обаче била " маргинална " за по-голямата част от популацията. Въпросното писмо е подписано от 380 медици с разнообразни специалности, както и от самодейността " Лекарки и лекари за самостоятелното право да решаваме дали да се имунизираме ".
Редакцията предлага
Заблуди и " различни обстоятелства "

Авторите на писмото настояват също, че късото време и дребният брой болести до момента не дават опция да се каже изрично дали имунизацията предотвратява тежките форми на Ковид-19 и смъртните случаи. Това изказване обаче пренебрегва както обстоятелството, че в Германия се имунизира към този момент повече от година, по този начин и данните на института " Роберт Кох ", съгласно които вероятността имунизираните да са предпазени от тежки форми на Ковид-19 и от постъпване в болница възлиза на 90%. Срещу симптоматични форми на заболяването, отново съгласно същите данни, имунизираните са предпазени до към 75%.

Според досегашните проучвания имунизациите пазят и против разновидността Омикрон, въпреки и в по-ниска степен. Поради това специалисти като Кристиан Дростен предлагат тройно имунизиране. Бустерната доза понижава вероятността да се стигне до зараза с Омикрон с 54%, споделя Дростен. А данните на Германското интердисциплинарно съдружие по интензивна и незабавна медицина (DIVI) сочат, че болшинството от пациентите с ковид в интензивните отделения са неимунизирани.

В поддръжка на тезата си създателите на писмото привеждат данни от едно проучване и настояват, че вероятността имунизираните да попаднат в болница с тежка форма на Ковид-19 възлиза на 58%. Те обаче не изясняват от кое място са взели въпросния %, а това е необичайно, още повече, че цитираното от тях проучване твърди нещо напълно друго. Там се споделя: " Изследването демонстрира, че BNT162b2 (т.е. имунизацията на BioNTech/Pfizer – б.ред.) работи дейно в огромен брой от случаите с Ковид. "

В откритото писмо се твърди също, че измежду децата и младежите, които са имунизирани, " вероятно " има по-чести случаи на инфектиране на миокарда. Това изказване обаче не е подкрепено с никакви данни.

Въпреки много съмнителните причини, изтъкнати в откритото писмо, то се популяризира освен в обществените мрежи, само че и посредством политици. Политикът от дяснопопулистката " Алтернатива за Германия " Тино Крупала акцентира самодейността като мотив против възможното въвеждане на наложителна имунизация и повтаря предизвестието, че децата и младежите не трябва да се имунизират.

Кои лекари са подписали писмото?

В листата на подписалите го се срещат лица, които се съмняват в смисъла от имунизациите или омаловажават ковид. Например доктор от Хамбург, който беше измежду водещите основатели на придвижването " Лекари за култура ". Повечето от неговите членове са издавали медицински бележки за вредата от носенето на защитни маски, без обаче да са правили преди този момент прегледи на съответните пациенти. Сред подписалите е и лекарят Сухарит Бакди - против него прокуратурата води разследване, в това число и поради антисемитски изказвания.

Ролф Крон, който също е подписал писмото, се показва като " доктор и хомеопат ". За него е известно, че поддържа собствен канал в мрежата " Телеграм ". И също като Бакди, Крон е бил измежду ораторите на демонстрации, провеждани от съперници на имунизациите. Прокуратурата е водила разследване и против Крон. Той е подозиран за издаването на 117 подправени медицински удостоверения за освобождение от задължението за носене на маски.

Клаус Райнхард, президент на Германската лекарска камара, до който също е било изпратено Отвореното писмо, споделя, че сходни трудове имат една-единствена цел - да разколебават лекарите и да саботират имунизационната акция в Германия. Според него сходни акции са доста досадни, само че не могат да трансформират обстоятелството, че лекарите в страната вземат участие доста ангажирано във имунизациите.

На питане на обществено-правната телевизия АРД един от подписалите откритото писмо съобщи, че изрично отхвърля обвиняването за употребявани в него неверни, непълни и недоказани изказвания. Освен това самодейността не била обединяване на " лекари, сериозно настроени към имунизациите ". Ставало дума само за оценка на имунизациите въз основата на настоящите данни, за да се помогне на пациентите да вземат " осведомено решение " дали имунизацията е подобаваща за съответния човек.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

" Елате да се ваксинирате ": един ден с двама лекари от Враца
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР