В Германия се раждат все повече деца. По данни на

...
В Германия се раждат все повече деца. По данни на
Коментари Харесай

В Германия: Повече деца, по-възрастни майки

В Германия се раждат от ден на ден деца. По данни на Федералната статистическа работа в Германия има 10.9 милиона деца на възраст под 13 години. В България пък са най-младите майки, написа " ".

Точно в точния момент за Международния ден на детето - 1 юни, в Германия бяха оповестени нови демографски данни. Според тях при започване на 2022 година популацията на страната е било 83.2 милиона души. От тях 10.9 милиона са деца под 13 години, оповестиха от Федералната статистическа работа във Висбаден. Това значи известно усъвършенстване на демографската обстановка във Федералната република.

Делът на децата в Германия нараства: в случай че през 2015 година, когато е регистриран рекорден спад по този индикатор, децата са съставлявали 12.2% от популацията на страната, то при започване на 2022 година техният дял нараства до 13 %.

Бейби взрив през 2021 година

Причината за това развиване е растежът на раждаемостта. От 2010 година до 2014 година в Германия са се раждали приблизително по 682 хиляди бебета годишно, а от 2015 година до 2020 година те са били над 775 хиляди. 2021 обаче е рекордна година в това отношение: тогава в Германия са се родили повече от 795 хиляди бебета.
Според специалисти един от главните фактори, съдействали за този бейби взрив, е пандемията - просто тогава хората са прекарвали доста повече време дружно. След рекордната 2021 година обаче раждаемостта в Германия спада: съгласно предварителната оценка през предходната година в страната са се родили към 739 хиляди бебета. От тях 343 хиляди са първо дете в фамилията (46%), а 257 хиляди - второ (35%). Броят на момчетата надвишава този на девойките с към пет %.

Както акцентира Федералната статистическа работа, данните не включват украинските бежанци. От началото на съветската инвазия в Украйна Германия е приела повече от един милион украинци, огромна част от които са деца. 207 хиляди от тях вървят на учебно заведение, по данни от министерствата на културата и образованието на обособените провинции.

Младите майки все по-често работят

Според статистиката в Германия на една жена се падат 1.53 деца - колкото е и междинната стойност за страните от Европейски Съюз.

 " Наказание за майчинство ": Печелят ли по-малко майките и къде е най-добре за тях

В Германия има общо 8.2 милиона майки с едно или повече малолетни деца. Все по-рядко се случва те да са ангажирани единствено с грижите за децата. През 2022 година съвсем 40% от дамите с едно или повече деца на възраст под три години работят. Преди четиринайсет години делът на работещите майки във Федералната република е бил едвам 30 %.

Най-рано раждат дамите в България

Жените в Германия раждат първото си дете приблизително на 30.2 години. През 2020 година 360 хиляди германки са родили първото си дете, от тях 10 500 са били дами над 40 години. Бащите на първородните деца в Германия нормално са малко по-възрастни от техните майки - междинната им възраст е 33.2 години. Преди 10 години дамите в Германия са раждали първото си дете приблизително на 29-годишна възраст.

 Близо две трети от фамилиите с деца в България избират то да е единствено едно (графики) Близо две трети от фамилиите с деца в България избират то да е единствено едно (графики)

В Европейски Съюз най-рано раждат дамите в България - приблизително на 26.4 години, следвани от тези в Румъния и Словакия. Италия, Испания и Люксембург са на другия полюс - там дамите раждат първородните си деца най-късно.

Ирландия има най-голям дял на децата измежду популацията

Най-благоприятна е демографската обстановка в Ирландия. Там децата съставляват 18.3% от популацията на страната. Другите три страни с най-хубави индикатори в това отношение са Швеция (16.4%) и Франция (16.2%).

Най-сериозен е казусът с раждаемостта. В тази страна делът на децата измежду общото население е единствено 11.7 %.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР