В Германия, по-малко от две седмици, откакто влезе в сила

...
В Германия, по-малко от две седмици, откакто влезе в сила
Коментари Харесай

Недоволство в Германия: Цените на горивата не падат, независимо от мерките

В Германия, по-малко от две седмици, откогато влезе в действие намаляването на цените на горивата, германците дефинират мярката като неуспех. Министърът на стопанската система упорства да се сътвори нов антитръстов закон, тъй като към този момент единствените печеливши от антикризисната мярка в страната са петролните компании.

В Германия водачите са гневни, политиците - комплицирани, а петролните компании - удовлетворени. В страната от 1 юни за период от 3 месеца беше въведен по-нисък енергиен налог. На доктрина намаляването на налога трябваше да докара до намаление на цените на бензиностанциите - на бензина с към 35 цента за литър, а на дизела с към 14 цента за литър. Това, обаче, не се случи.

Според немския министър на стопанската система едвам половината от средствата, спестени посредством новата мярка, се трансферират към потребителите.

Други икономисти настояват, че облагите за фирмите са още по-големи. Според техните калкулации, петролните компании задържат две-трети от данъчните облекчения за себе си.

Въведената от държавното управление мярка коства на немските данъкоплатци 3 милиарда евро.

Европейските и други газови компании покачиха доста цените. Мисля, че е корист с пазара, с цел да се оправдае всичко с войната в Украйна. Тогава се запитвам - Не би трябвало ли да се намесят антитръстовите органи в тази обстановка?, сподели Томас Прауе, шеф на компания за енергийни доставки.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек се закани, че ще се бори " със зъби и нокти " за нов антитръстов закон. Той упорства управляващите да имат по-големи пълномощия да ревизират финансите на фирмите и да работят против картели. Законовите промени ще бъдат показани пред Народното събрание до няколко седмици.

Поддръжниците на мярката настояват, че в случай че не е бил понижен налог сила, цената на горивата в този момент е щяла да бъде доста по-висока. Прогнозите им са песимистични за септември, когато стопират да работят облекченията.

Очакванията им са за внезапен скок на цените по бензиностанциите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР