В Германия отбелязват днес 80 години от Нощта на погрома,

...
В Германия отбелязват днес 80 години от Нощта на погрома,
Коментари Харесай

Германия отбелязва 80 години от Кристалната нощ

В Германия означават през днешния ден 80 години от „ Нощта на погрома ", в която национал-социалистическият режим провежда набези против евреите, гонене, гнет и лишаване на имуществото. Отбелязва се също 100-годишнината от края на Първата международна война и оповестяването на република. На този ден пада и Берлинската стена. В Бундестага тази заран се състоя паметна гала във връзка " Нощта на погрома ".

Всяка година немският парламент скланя глава пред жертвите на националсоциализма. Този път освен кръглата годишнина от нощта на погрома, само че и зачестилите прояви на неприязън към евреите и злоба към чужденците, привнасят още по-голямо значение на събитието. Не инцидентно президентът на Федералната република прикани в речта си за образован национализъм.
Франк-Валтер Щайнмаейр, президент на Германия: На 9 ноември, ние германците си припомняме и за двете - за светлината, само че и за сянката в нашата история. Погромите през 1938-ма съставляват непостижим раздор с цивилизацията и са знак на срутва на Германия към безчовечие.
Президентът на страната обърна внимание, че германците през днешния ден могат да се гордеят със основаните демократични обичаи, само че без да отместват погледа си от бездната, наречена „ Шоа ". В своето слово ръководителят на немския парламент Волфган Шойбле съобщи, че деянията на антисемитизъм в този момент демонстрират какъв брой нежна е цивилизацията.

Централният израилтянски съвет в Германия ще организира честване в централна берлинска синагога, на което тирада ще държи канцлерът Меркел. Пред руините на Берлинската стена ще бъдат поднесени рози за жертвите на разделянето и ще бъдат запалени свещи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР