В Германия изборите донесоха победа на косъм за социалдемократите и

...
В Германия изборите донесоха победа на косъм за социалдемократите и
Коментари Харесай

Какви са възможните коалиции в Германия

В Германия изборите донесоха победа на косъм за социалдемократите и неизясненост каква коалиция ще ръководи Берлин. Според предварителните резултати социалдемократите получават 25,7% от гласовете. Консервативният блок е с 24,1%, а трети са Зелените с 14,8 на 100. Сега идва ред на началото на договаряния за коалиция - развой, който ще напблюдаваме през идващите месеци.

Днешният ден е ден за разбори. Консевративният блок, партията на Ангела Меркел, отбелязва историческа загуба на тези избори. Такава, каквато в никакъв случай не е имала в историята си. А социалдемократите споделиха, че се завръщат на политическата сцена. Олаф Шолц през днешния ден сподели, че най-естествената управническа коалиция в Германия ще бъде сред социалдемократите, Зелените и четвъртата партия в Бундестага - тази на либералите. Разговорите ще стартират всеки миг.

Ямайка, Светофар или Голяма коалиция - това са имената на вероятните обединения в Германия. Ямайка носи името на карибската страна поради цветовете във флага ѝ, които дават отговор на цветовете на партиите. Тази коалиция е сред консерватори, зелени и либерали. Според Изабел Хофман - анализатор в авторитетната фондация " Бертелсманс ", сега Ямайка е минимум вероятния сюжет. По-скоро ще се стигне до Светофар - коалиция сред социалдемократите, зелените и либералите.

“Желаният съдружен сътрудник на претендента за канцлер на
Социалдемократическата партия Олаф Шолц са Зелените. Това беше казано доста пъти по време на акцията и вероятността Зелените да се коалират със социалдемократите е огромна. Но в една такава коалиция би трябвало да взе участие и Свободната демократична партия. Единият вид е консерваторите и зелените бързо да се схванат, а либералите да слагат високи условия, тъй като знаят, че образуването на държавно управление зависи и от тях. Но може да си представим и друга обстановка - Зелените да се опитат още повече да вдигнат цената си. Преговорите са тип игра за партиите”, каментира Хофман.

Преговорният развой в Германия е явен - претендентът на най-голямата партия в тази ситуация Олаф Шолц поема самодейността за водене на предварителни сондажи за сформиране на държавно управление. Разговорите се водят всъщност за съответни политики и едвам когато има единодушие и партиите имат ясно написано съглашение за ръководство, се стига до разпределянето на постовете. Германците чакат сложни съдружни договаряния, само че не невъзможни, и предварителните избори са изключени.

“Не мисля, че предварителните избори са в дневния ред на Германия. Защо да има нови избори, като има разнообразни разновидности за обединения - в случай че Светофарът - обединението сред социалдемократи, зелени и либерали, не проработи, има опция за сформиране на Голяма коалиция под управлението на Социалдемократическата партия. Има я и Ямайка като вид - тя е аритметически допустима, само че би могло да се стигне до нея единствено в случай че останалите разновидности са изцяло изключени”, добави анализаторът.

Големият въпрос сега е какъв брой дълго ще продължат договарянията.

“Аз не бих изключила договарянията за сформиране на управническа коалиция да приключат по-бързо от предстоящото. Зависи от това какъв брой ще бъдат градивни партиите в договарянията. В момента те дават поръчка, че са подготвени да беседват конструктивно”, сподели още Изабел Хофман.

Не единствено германците, само че и цяла Европа ще наблюдават с интерес договарянията в Германия. А до момента в който новите политически играчи беседват, Меркел ще продължи още известно време да бъде канцлер, въпреки и длъжностен.

Какви са вероятните обединения и кой ще ръководи Германия - вижте и коментара в на Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР