В Германия инфекциите с коронавирус продължават да растат стремително. В

...
В Германия инфекциите с коронавирус продължават да растат стремително. В
Коментари Харесай

Германия: медици бият тревога, започва `опустошителна трета вълна` |

В Германия инфекциите с ковид не престават да порастват стремглаво. В момента над 3000 кревати в интензивните отделения на лечебните заведения са заети от пациенти с Ковид-19 - колкото и в пика от първата вълна на пандемията напролет на 2020. Затова интензивните медици в Германия упорстват за по-твърд локдаун и по-строги ограничавания на контактите.

Президентът на Дружеството на интернистите от интензивната медицина Кристиан Караянидис пледира учебните заведения и детските градини да останат затворени, до момента в който не се обезпечат всеобщи благоприятни условия за тестване. В противоположен случай интензивните отделения в Германия ще се окажат претрупани още преди да настъпи май, твърди той в изявление за немския щемпел.

Но даже и незабавно да се подхващат ограничения, това ще се отрази в числата едвам от средата на април нататък, тъй като " вълната на интензивните пациенти идва нормално две-три седмици след вълната на инфекциите ", споделя шефът на Регистъра на немските профилирани сдружения на лекарите от незабавната и интензивна медицина Гернот Маркс. Според него, " интензивните отделения към този момент са в третата вълна ".

Специализираните сдружения на лекарите от незабавната и интензивна медицина предсказват, че при започване на май броят на пациентите в интензивните отделения за Ковид-19 може да се усили до 5000 души - толкоз са били и в пика от втората вълна на пандемията при започване на януари.

В момента броят на новите инфекции набъбна до 107,3 на 100 000 души за седем дни. Броят на смъртните случаи, свързани с ковид, се усили до 74 714.

Удължаване на локдауна до 18 април?

Тревожната обстановка в Германия кара ръководещите да мислят за ново стягане на рестриктивните мерки, които бяха отчасти разхлабени на 8 март. На днешната среща на канцлерката Ангела Меркел с министър-председателите на 16-те федерални провинции се чака локдаунът да бъде продължен до 18 април.

Според проекторешението ще се разисква в допълнение стягане на рестриктивните мерки на всички места с над 100 нови инфекции на 100 000 души за седем дни. Говори се даже за въвеждане на вечерен час, както и за затваряне на учебните заведения и детските градини, в случай че няма основани условия за тестване на учителите, възпитателите и децата по два пъти седмично.

Особено оспорвано вероятно ще се окаже предлагането да се вкара карантина и наложително тестване на всички хора, идващи от туристически пътувания в чужбина, без значение дали въпросните страни се считат за изключително рискови или не.

Съпротива евентуално ще срещне и предлагането на някои от северногермаските провинции, които упорстват да се разрешат туристически пътувания и почивки по Великден в границите на личната провинция и при съблюдаване на строги ограничавания на контактите.

Започва " опустошителна трета вълна "

Епидемиологът Карл Лаутербах, който е здравният специалист на социалдемократите, се застъпва за удължение и стягане на локдауна. Той предизвестява, че Германия се намира " при започване на една опустошителна трета вълна ".

Той приказва даже за " напълно нова пандемия ", тъй като английската разновидност B.1.1.7 е доста по-заразна и по-смъртоносна. " Децата също се заразяват по-лесно с този вариант, а смъртността на 70-годишните в това време е съвсем толкоз висока, колкото беше при 80-годишните преди да бъдат имунизирани ", споделя Лаутербах. Затова и съгласно него сегашните ограничения не са задоволителни, с цел да се управлява разпространяването на разновидността. " Сегашните ограничения биха били задоволителни, в случай че ставаше дума за първичния вариант на вируса ", споделя здравният специалист на социалдемократите и акцентира, че нито една от страните, в които се популяризира английската разновидност, не е съумяла да се оправи с нея без корав локдаун и без забрани за излизане на открито.

Карл Лаутербах предвижда фрапантно повишаване на смъртността, в случай че не се вземат незабавни ограничения. " Броят на новите инфекции през днешния ден - това са смъртните случаи на следващия ден ", споделя той и предсказва, че това няма да се промени, до момента в който не бъдат имунизирани хората на възраст сред 50 и 80 години. " А това може да се случи най-рано към началото на юни въз основа на имунизациите, с които разполага Германия ", прибавя специалистът.

Епидемиологът, чиито прогнози съвсем постоянно до момента са се оказвали правилни, моли за дърпане на " спешната спирачка " благодарение на къс, само че корав локдаун доникъде на април. Всякакво разпределяне на рестриктивните мерки съгласно него е " изцяло неприемливо, тъй като това би означавало да оставим нови 10 000 души да умрат ", споделя Лаутербах в изявление за вестник " Ди Велт ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР